Revija Reporter
Slovenija

Častni meščani Ljubljane – podporniki Zorana Jankovića

Igor Kršinar

7. maj. 2017 9:02 Osveženo: 10:03 / 09. 8. 2017

Deli na:

Jože Mermal in Zoran Janković

Bobo

Prvi človek BTC Jože Mermal je že deseti podpornik Zorana Jankovića, ki je postal častni meščan Ljubljane.

Mestna občina Ljubljana je letošnji naziv častni meščan podelila otroški psihiatrinji Anici Mikuš Kos in prvemu človeku BTC Jožetu Mermalu. Mermal je bil leta 2011 med pobudniki za nastop ljubljanskega župana Zorana Jankovića na predčasnih državnozborskih volitvah, leta 2014 je kandidiral za mestnega svetnika na Listi Zorana Jankovića. Mermal je že deseti Jankovićev podpornik, ki je dobil naziv častni meščan Ljubljane. Osmim podpornikom je Janković dodelil naziv častnega meščana že pred volitvami leta 2011.

Prvo leto po njegovi izvolitvi za župana je ta naziv prejel Milan Kučan (2007), naslednje leto Vinko Dolenc (2008), nato France Bučar in Miran Goslar (2009), sledila sta Janez Stanovnik in Ana Nuša Kerševan (2010) ter Mojmir Sepe in Svetlana Makarovič (2011). Po Jankovićevem uspešnem nastopu na volitvah in neuspešnem sestavljanju vlade je častni meščan postal še njegov podpornik Matjaž Kmecl (2012), letos pa, kot rečeno, Jože Mermal.

Jankovićevi mestni svetniki so leta 2010 zavrnili pobudo, da bi častni meščan Ljubljane postal pisatelj Boris Pahor.

Tako je ostalo še 16 Jankovićevih podpornikov brez naziva častni meščan, večina ga najbrž ne bo dobila, nekateri pa vendarle še lahko upajo na županovo priznanje. Najbolj resni kandidati so Mateja Kožuh Novak, Lojze Ude, Jože Mencinger, Matjaž Omladič, Marko Bulc, Rajko Kenda in Jerca Mrzel. Jankoviću se županski mandat konča prihodnje leto, a verjetno ga bodo Ljubljančani še enkrat izvolili na ta položaj.

Častni meščani so upravičeni do različnih ugodnosti, med drugim imajo prednost in popust pri dodelitvi varovanega stanovanja ter brezplačno vozovnico za mestni avtobus. Hkrati častni meščan ne more postati nekdo, ki ga župan Janković ne mara. Znano je, da so njegovi mestni svetniki leta 2010 zavrnili pobudo, da bi častni meščan Ljubljane postal pisatelj Boris Pahor z utemeljitvijo, da ni nič naredil za Ljubljano, letos pa so mu še živečemu postavili spomenik v Tivoliju, a brez župana Jankovića, ki je menda zbolel.