boštjan-močnik 2 Svet24.si

Brigadir Boštjan Močnik: »Kdo pa bo pomagal, ko...

pgd-križe, pgd-tržič, požar-sebenje Svet24.si

Foto: Zagorela hiša v občini Tržič

1715284723-172a1607-1715284697348 Necenzurirano

Afera sodna stavba: kabinet Andreje Katič bo ...

anze logar pl3 Reporter.si

Anže Logar izzval Janšo: »Pripravljen sem na ...

maribor af Ekipa24.si

Sol na ljubljanske rane! Ste videli, kaj so ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Je Pečnik načrtno zapeljal ...

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Cameron pri Cerarju iskal podporo za reforme EU

Deli na:
Cameron pri Cerarju iskal podporo za reforme EU

Foto: Reuters

Premier Miro Cerar je včeraj zvečer na Brdu pri Kranju gostil britanskega kolega Davida Camerona, ki mu je predstavil, kot se je izrazil Cerar, "svojo vizijo EU v prihodnje". Cameron je pred delovno večerjo izpostavil, da verjame, da lahko njegovi predlogi koristijo vsem v uniji, ne le Britancem.

Cameron je Slovenijo obiskal, da slovenskemu premierju osebno predstavi stališča svoje vlade glede reform EU in z njimi povezanega obstanka Velike Britanije v uniji.

Obenem je bil to prvi obisk kakega britanskega premierja v samostojni Sloveniji, kar sta oba premierja včeraj posebej izpostavila. Cameron je obenem pripomnil, da zdaj razume, zakaj našo lepo državo vsako leto obišče 70.000 Britancev.

Cerar je v kratki izjavi za medije po krajšem sprehodu z gostom in pred delovno večerjo, na kateri sta se temeljiteje pogovorila, sicer dejal, da se vsi - tako on in Cameron kot ostali voditelji članic EU - zavedajo, da je pred Evropo "še veliko zahtevnih projektov, veliko zahtevnih sprememb, da bomo uspešno razvijali našo skupnost".

Kot je poudaril, si Slovenija želi "uspešne, povezane, enotne Evropske unije, vsaj v ključnih elementih, predvsem pa unije skupaj z Veliko Britanijo". To je označil kot izredno pomembno članico EU, "zato računamo, da bomo še naprej z njo gradili to skupnost za dobro evropskih državljanov".

Cerar je še zatrdil, da bodo Cameronovim predlogom nocoj prisluhnili in se o njih pogovorili, nato pa v prihodnjih mesecih o njih temeljito razmišljali in skušali poiskati skupne rešitve, ki bodo v korist vseh. Poudaril je še, da zelo ceni, da je Cameron prišel osebno v Slovenijo, da nam osebno predstavi svoje predloge za morebitne reforme in "svojo vizijo, ki jo nedvomno ima".

Britanski gost je glede predlogov, ki jih predstavlja, izrazil prepričanje, da so ti "ključni ne le za Veliko Britanijo, ampak lahko koristijo vsem v EU". Zahvalil se je za zelo pozitiven sprejem in obenem izrazil upanje, da se bo tako nadaljevalo tudi med večerjo.

Izpostavil je še, da Slovenijo in njegovo državo povezujejo tri zelo tesna partnerstva - v okviru zveze Nato, v prizadevanjih za stabilnost in varnost na Zahodnem Balkanu in pa tudi "v želji za gospodarski uspeh v Evropi, (...) da zagotovimo blaginjo našim ljudem, tako v Sloveniji kot v Veliki Britaniji".

Kot so kasneje sporočili iz Cerarjevega kabineta, je slovenski premier "podprl britanski pristop k oblikovanju prihodnosti EU z odprtimi in konstruktivnimi pogovori z vsako posamezno državo članico". Izpostavil je, da ceni dejstvo, da se je Cameron, "za razliko od nekaterih drugih voditeljev odločil obiskati tudi manjše, a zato nič manj pomembne države članice".

Zatrdil je, da je Slovenija pripravljena na pogovor o predlogih Londona ter izrazil prepričanje, da lahko pridemo do dobrih rešitev ter z vidika Slovenije najdemo določene skupne točke, zlasti ko gre za poenostavitev postopkov. A kot je dodal, "te morajo seveda sloneti na enakopravni obravnavi vseh državljanov EU oziroma upoštevaje duha štirih temeljnih svoboščin unije".

Cameron je po navedbah iz Cerarjevega kabineta predstavil britanske reformne predloge na posameznih prioritetnih področjih in poudaril, da "si ne želijo sprememb evropskih pogodb zaradi samih sprememb, temveč za vzpostavitev fleksibilnejše unije, zaradi katere bo uspešnejša tudi vsaka posamezna država kot taka".

Posebej pomembno za Veliko Britanijo je najti ravnovesje med evropskimi politikami, ki vplivajo na države evrskega območja, ter državami, ki niso njene članice. Kot ključno je izpostavil področje konkurenčnosti, kjer si London želi čim prejšnjo sklenitev oblikovanja evropskega notranjega trga.

Cameron, ki je bil na majskih volitvah znova izvoljen na položaj, je Britancem obljubil, da bo na novo izpogajal pogoje članstva Otoka v EU, nato pa o tem do konca leta 2017 razpisal referendum.

V zadnjih tednih predstavlja britanska stališča glede reforme EU evropskim voditeljem. Povsem nedvoumno sicer podrobnosti želenih sprememb javno še ni opredelil, bi jih pa naj predstavil na vrhu EU prihodnji teden - in pred tem naj bi se sestal z vsemi evropskimi kolegi. Samo včeraj je podobna pogovora kot v Sloveniji imel tudi s predsednikom Evropskega parlamenta Martinom Schulzem in irskim premierjem Endo Kennyjem, že danes pa bo obiskal Bratislavo.

Cameron naj bi se v svojih predlogih med drugim zavzel za možnost, da bi bila Velika Britanija izvzeta iz vse tesnejšega povezovanja evropskih držav. Ena ključnih zahtev je omejitev dostopa priseljencev iz drugih držav članic do različnih socialnih ugodnosti. Na gospodarskem področju si britanska vlada med drugim želi zaščititi finančne trge londonskega Cityja pred evropsko zakonodajo.

Med evropskimi voditelji so Cameronove zahteve doslej naletele na različne odzive. Načeloma si želijo dogovora, ki bi Veliko Britanijo obdržal v EU. A kot kaže zaenkrat, ni možnosti, da bi EU privolila v spremembe svobode gibanja. Prav tako ni naklonjena odpiranju in spreminjanju pogodb EU.

Obisk je bil tudi priložnost za nadaljnjo krepitev dobrega in prijateljskega sodelovanja med državama, so še zapisali v Cerarjevem kabinetu. Premierja sta si poleg tega vzela čas za pogovor o perečih migracijskih vprašanjih v Evropi in o drugih aktualnih mednarodnih vprašanjih.