kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Čakš: Šarcu gre na roko, da se večina koalicijskih partnerjev boji novih predčasnih volitev

Deli na:
Čakš: Šarcu gre na roko, da se večina koalicijskih partnerjev boji novih predčasnih volitev

Seja vlade Marjana Šarca. - Foto: Primož Lavre

Politični komentator in urednik portala Domovina Rok Čakš je za STA ocenil, da je Šarec med trimesečnimi koalicijskimi pogajanji nedvomno pokazal lastnosti, potrebne za to, da se razvije v dobrega politika. "Ali je iz pravega testa za visoko politiko, pa se bo vendarle izkazalo šele sedaj, ko je 'hlev poln'," je bil po Šarčevo slikovit Čakš.

Dejstvo, da je Marjanu Šarcu uspelo sestavili vlado kljub razdrobljenosti na politični levici ter številnih partikularnih interesih posameznih strank in njenih voditeljev, mu po Čakševih besedah govori v prid. "Je pa bilo v teku pogajanj, najprej z NSi in kasneje z Levico, zelo očitno, da je cilju, postati premier in sestaviti vlado, podrejeno praktično vse," je dodal.

Tako Šarec ni imel težav s tem, da je najprej pristal na koalicijsko pogodbo, kakršno so diktirala pogajanja z NSi, že naslednji dan pa sprejel v mnogočem vsebinsko povsem nasprotne predloge, ko je bila v igri Levica. "Gre torej za nekakšno sestavljanje potrebne večine za vladanje 'za vsako ceno', ki se povsem sklada z znano parolo o politiki kot umetnosti možnega," meni Čakš.

Ob oceni Šarčevih političnih kvalitet je Čakš navedel, da je "predvsem pokazal veliko mero pragmatizma, kar se v slovenskih razmerah že iz Drnovškovih časov zdi prednostna vrlina pri vodenju koalicijskih vlad".

Kako uspešno bo predsednik vlade krmaril med različnimi interesi znotraj vladnega peterčka ter to usklajeval še z "izvenzakonsko" šesto partnerko, za katero se zdi, da ima v tem odnosu nesorazmerno veliko moč, bo odločilno za njegovo politično prihodnost, je prepričan. Pri tem mu gre po Čakševem mnenju na roko, da se večina koalicijskih partnerjev boji novih predčasnih volitev ter morebitne močnejše zmage SDS.

Levica je sicer po njegovem mnenju v pogajanjih pridobila največ, saj koalicijski sporazum "še kako odraža njene interese". To se je po njegovem mnenju izkazalo že ob aktualnem sporu z gospodarstveniki, ko je bila Levica v središču pozornosti kot najglasnejši branik zapisanega v koalicijski pogodbi. "Nepoučeni obstranski opazovalec slovenskega političnega dogajanja bi ob tem morda celo dobil vtis, da je Luka Mesec voditelj nove slovenske vlade ter Levica tista stranka, ki s svojimi idejami diktira vladno politiko," je dodal.


Najkrajšo pa bi po njegovem mnenju utegnila potegniti SD, ki nagovarja isto volilno bazo kot Levica, obenem pa bo potisnjena v prevzemanje odgovornosti tudi za manj priljubljene ukrepe.

Kot največji izziv nove vlade pa Čakš vidi usklajevanje različnih interesov in pogledov na reševanje problemov na področjih, ki so ta čas za Slovenijo najbolj pereči: predvsem v zdravstvu, pri gospodarski in davčni politiki, pa tudi pri vprašanju ilegalnih migracij in drugih varnostno-obrambnih vprašanjih. Prav na teh področjih bo namreč podpora vprašljiva in bo Šarec moral iskati zavezništva tudi drugje.

Ena od možnosti je NSi, ki je po pogajanjih v prvem krogu z LMŠ na eni ter SDS na drugi strani znova pristala v opoziciji. Po mnenju Čakša je sicer zavrnitev Šarca in pristanek v opoziciji "posledica treznega razmisleka znotraj NSi o dolgoročni prihodnosti stranke v primeru sodelovanja v neuravnoteženi vladi petih strank z leve in ene z desne strani političnega spektra".

"A tudi odločitev za opozicijo ima svoje negativne plati. Predvsem, da se lahko stranka ponovno izgubi v senci dominantne SDS in ne uspe uveljaviti lastne identitete. Prav zato menim, da se bodo s sebi lastno politiko skušali pozicionirati kot samostojna opozicijska stranka, ki ne zavrača vsega povprek, temveč iskreno podpira tisto, kar je dobro, hkrati pa nudi jasno alternativo za vse, kar je slabo," je navedel analitik.

Zato po njegovem mnenju Šarec pri projektih, ki so za Slovenijo vitalnega pomena (denimo sodelovanje z evroatlantskimi zavezniki, morebitne razbremenitve obdavčitve dela in podobno) najbrž lahko računa na glasove NSi, kadar bo Levica iz ideoloških ali čisto preračunljivih razlogov svojo podporo umaknila.

Znotraj SDS, ki kljub zmagi na volitvah ni uspela sestaviti vlade, pa Čakš kakšnih bistvenih sprememb zaenkrat ne pričakuje. Predsednik stranke Janez Janša je tako v očeh večinskega dela strankinega članstva in volivcev zmagovalec volitev, ki so mu sestavo nove vlade z izključevanjem preprečile znane "stare sile". Janševo pozicijo pa utrjuje tudi pozitiven trend v javnomnenjskih anketah. "Dokler bo tako, je njegovo mesto na čelu SDS zacementirano in odvisno zgolj od njega samega," je prepričan urednik portala Domovina.