Revija Reporter
Slovenija

Burno v DZ: Tanko je poslanca Nemca nagnal iz dvorane, seja je bila prekinjena za kar uro in pol

STA
10 3.301

24. mar. 2021 23:23 Osveženo: 23:47 / 24. 3. 2021

Deli na:

Matjaž Nemec v DZ

DZ/Matija Sušnik

DZ je opravil večji del razprave o interpelaciji ministra za kulturo Vaska Simonitija. V popoldansko-večernem delu so se ponovile teme, ki so jih poslanci izpostavljali tekom dneva, kot so javni mediji, samozaposleni in nevladniki. Minister je v razpravi skorajda sprotno odgovarjal, nesoglasja pa so privedla celo do prekinitve seje.

Nataša Sukič (Levica) je spomnila na anketo Poligona in Centra za kreativnost pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje, ki je pokazala, da 85 odstotkov ljudi, delujočih v kulturi, vladne ukrepe na tem področju ocenjuje za nezadostne ali premalo zadostne. Ministru je očitala aroganco in cinizem, predvsem v odnosu do nevladne kulture, ter neupoštevanje stroke, in med drugim opozorila na problematiko izselitve več nevladnih organizacij z Metelkove 6 sredi epidemije.

Simoniti je glede Metelkove 6 je dejal, da je selitev Prirodoslovnega muzeja v to zgradbo korak v smeri vzpostavitve muzejske četrti na Metelkovi, ki jo podpira, ter spomnil, da so tam delujočim nevladnikom zagotovili čas, da najdejo nove prostore. Dejal je, da je kulturnike vabil na dialog, pa tudi, da ga ob kritikah podpira vrsta ljudi, od kulturnikov in intelektualcev in tudi marsikdo v javnih zavodih.

Lidija Divjak Mirnik (LMŠ) je menila, da kulturna politika ne sme bazirati na tem, kakšna kultura je ministru všeč, ker mora minister po njenih besedah razumeti etične norme, odprte prostore kulture in različna ideološka zaledja kulturnih ustvarjalcev, ob tem pa mora omogočati dialog. Obsodila je napade na RTV Slovenija in STA ter Simonitijev molk ob tem. Po njenih besedah v Sloveniji potrebujemo neideološki medijski prostor, ki pa ga v SDS uničujejo že celo leto in uvajajo spremembe, ki vodijo v enoumje.

Mojca Škrinjar (SDS) je v podporo ministru med drugim izpostavila višji proračun za kulturo. Glede STA je ugotavljala, da ji je država dovolila tržno dejavnost zato, da bi s tržnim deležem zmanjšali delež javnih sredstev, te pa bi preusmerili v kakšen drug namen. Po njeni oceni mora zato država vedeti za obseg in vsebino tržne dejavnosti. Glede selitve nevladnikov z Metelkove 6 je spomnila na sklep ene od sej pristojnega odbora, da jim pomagajo najti prostore, in ocenila, da je "minister dokazal, da je operativen".

Višja sredstva za kulturo sta med drugim omenjala tudi Janez Moškrič (SDS) in Aleksander Reberšek (NSi). Zadnji je sicer interpelacijo, tretjo po vrsti v kratkem času, označil za zapravljanje časa. Glede nevladnikov je pozval, naj se dvigne odstotek, ki ga od dohodnine zanje namenjajo državljani, da naj se ukine večino javnih razpisov ter da naj državljani sami določajo njihove programe in financiranje. Poleg tega je izrazil nestrinjanje z ministrom pri neimenovanju Marka Repnika za direktorja Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti.

Matjaž Nemec (SD) pa je ocenil, da so v času rekordnega proračuna za kulturo kulturniki prikrajšani. Opozoril je, da so se ob 17. uri pred DZ zbrali kulturniki, ki so prišli podpret interpelacijo Simonitija, a jih je pregnala policija. "Imamo kulturni molk s polno malho," je dejal.

Kot so za STA navedli na Policijski upravi Ljubljana, se je okoli 16.30 na Plečnikovem trgu zbralo okoli 80 oseb, ki so nato odšle do Trga republike, kjer se je shod okoli 17. ure zaključil. Pri varovanju shoda so policisti do sedaj ugotovili eno kršitev po zakonu o javnih zbiranjih in vodijo postopek o prekršku. Nadaljujejo pa zbiranje obvestil.

Ko so poslanci koalicije kot neprimerno označevali umetniško akcijo tudi v tujini nagrajene umetnice Maje Smrekar, je Nemec poudaril pomen umetnosti svobodnega izražanja in dodal, da poslanci glede tega niso v vlogi sodnikov.

Tina Heferle (LMŠ) je posebej opozorila na "politični odvzem statusa samozaposlenega v kulturi" raperju Zlatku. Odločbo je podpisal Simoniti, upravno sodišče pa po jo je njenih besedah "raztrgalo". Sodba je po mnenju poslanke pokazala, da so na ministrstvu v tem primeru ravnali nezakonito, a je Simoniti pojasnil, da je bil primer vrnjen v ponovno odločanje ministrstvu. Poslanka je ministru očitala tudi, da je "samovoljno zaustavljal izdajanje odločb za upravičence do kritja socialnih prispevkov iz proračuna", kar je minister prav tako zanikal.

Ker z njegovim odgovorom ni bila zadovoljna, je zahtevala repliko, ki pa je prevedla do nesoglasja s podpredsednikom DZ Jožetom Tankom, ki je vodil sejo. Nesoglasja so se stopnjevala, saj se v opoziciji niso strinjali s Tankovim načinom vodenja seje, Tanko pa je ocenil, da ga je poslanec Nemec medtem razžalil, zato ga je napotil iz dvorane. Po uro in pol dolgem premoru, med katerim je potekal posvet pri predsedniku DZ Igorju Zorčiču, so sejo nadaljevali in jo nato ob 22. uri prekinili.

Nadaljevali bodo v četrtek, ko bo na vrsti tudi glasovanje. Kot je pokazala današnja razprava, interpelacije ne podpirajo v koalicijskih SDS in NSi. V SMC so napovedali, da je večinsko ne bodo podprli, je pa podporo napovedal Branislav Rajić. Pričakovati pa je, da ne bo edini. Tudi poslanci DeSUS si niso enotni: Jurij Lep je napovedal podporo interpelaciji, Robert Polnar (oba DeSUS) pa se je izrekel proti. SNS interpelacije ne podpira.

Interpelacijo so sicer vložile SD, LMŠ, Levica in SAB, ki same nimajo potrebnih 46 glasov za ministrovo razrešitev.