Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Bučar: Slovenija je amalgam med vzhodnjaško despotijo in anarhizmom

Deli na:

Slovenski parlament je po mnenju predsednika prvega demokratično izvoljenega parlamenta Franceta Bučarja le kulisa za politične stranke, kjer se blokovsko glasuje za odločitve, ki so jih sprejeli strankarski vrhovi. Glede varčevanja pa je v pogovoru za Dnevnikov Objektiv dejal, da ponujati to kot edino rešitev problema ni resno.

"Mi se gremo parlamentarno demokracijo brez parlamenta," je poudaril Bučar in dodal, da je optika, skozi katero vidimo svet in ga obravnavamo, optika zelo ozke garniture na vrhu.

"Realnost ni tisto, kar se vidi skozi očala vrha političnih strank. Zato so ukrepi, ki jih vrhovi izvajajo, tako čudaški. Nimajo zveze z resničnostjo. Zato vsi poskusi, da bi stvari postavili v moderne okvire, popadejo. Kopirajo različne trende in pojave z zahoda, ki so izraz krize. Neprežvečene jih ponujajo naprej, kot da rešujejo naše probleme. Pa jih ne. Jaz mislim, da nismo v stiku z resničnostjo," pravi.

"Res je, da je naša finančna odeja prekratka. Dejstvo je, da noge gledajo ven," pa pravi o finančni situaciji v Sloveniji. Po njegovem mnenju je tako račune treba urediti, ker ne moremo živeti preko zmožnosti. Vendar poudarja, da "ne moreš istočasno siliti naprej gospodarstvo in stiskati ljudi".

"To delajo, ker nimajo predstave, kaj morajo narediti. Imajo pa želje. Hočejo si podrediti vse inštrumente, ki krojijo podobo," meni. Ob tem dodaja, da ne ve, ali to zares znajo narediti, in da upa, da temu niso kos.


Vnos zlatega pravila v ustavo pa je po njegovem mnenju "samo prvi korak, da se preizkusi, kako je mogoče z ustavo manipulirati". "Potem pridejo na vrsto vlada, način njenega formiranja, vloga ustavnega sodišča, sistem sodstva. Mene je zgrozilo že spremenjeno razmerje med policijo in pravosodjem. To dvoje gre skupaj samo v fašizmu," pojasnjuje Bučar.

Kot je prepričan, zlato pravilo nima nobene zveze s stvarnostjo. "Kdor resno misli z reševanjem ekonomske krize, se mora poglobiti v vzroke, zaradi katerih je do nje prišlo. Z zlatim pravilom se le vnaprej odrečeš možnosti, da bi sedanji položaj rešil," je dejal.

Bučar med politično levico in desnico v Sloveniji ne vidi bistvenih razlik. "Imamo stranke z različnimi imeni. Odloča vrh, spodaj pa so disciplinirani izvajalci. To je star partijski model, ki ne potrebuje ideoloških mehanizmov razločevanja. Nalepke zadoščajo," je pojasnil.

Po njegovem mnenju Slovenija vsekakor ni država v modernem smislu te besede. "To je amalgam med vzhodnjaško despotijo in anarhizmom. Slaba mešanica. Jaz temu težko rečem država," pravi. Kot pravi, imamo tako kot v prejšnjem sistemu tudi danes en center moči odločanja na eni strani, na drugi pa atomizirano družbo brez vsakršne moči. "Govorili smo, da delamo svojo državo, v resnici pa smo prevzeli strukturo prejšnje države. Partijo je takrat zamenjal Demos, vse drugo pa je ostalo tako, kot je bilo," pojasnjuje Bučar.

Po njegovih trditvah namreč nismo imeli izkušenj s parlamentarizmom in s tem, kako v demokraciji delujejo družbeni podsistemi. "Poznali smo samo vzorec od prej in z njim nadaljevali. Zamenjali smo samo personalno garnituro vrha oblasti, ta garnitura pa je stopila v škornje prejšnje garniture. Naslednja pa spet v škornje prejšnje. Do danes," je dejal.