pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Bruselj zanika, da bi zaradi BS sprožil postopek proti Sloveniji

Deli na:
Bruselj zanika, da bi zaradi BS sprožil postopek proti Sloveniji

Foto: Bobo

V Evropski komisiji niso začeli pravnih postopkov proti Sloveniji v povezavi s kriminalističnimi preiskavami v Banki Slovenije, so danes sporočili v Bruslju.

Odzvali so se na neuradne navedbe, da naj bi komisija vložila tožbo oziroma pravno ukrepala proti Sloveniji zaradi lanskih preiskav v slovenski centralni banki.

"Nismo začeli pravnih postopkov. Seveda pa smo v stiku s slovenskimi oblastmi in Evropsko centralno banko (ECB) glede te pomembne zadeve," so danes sporočili iz tiskovne službe komisije.

Že pred dnevi so v komisiji poudarili, da pozorno spremljajo razvoj dogodkov v povezavi s slovensko centralno banko. Ob tem so Slovenijo in ECB spodbudili h konstruktivnemu sodelovanju.


V komisiji so tedaj še izpostavili, da so v stiku s slovenskimi oblastmi v povezavi s to zadevo, seveda brez kakršnega koli vmešavanja v nacionalne preiskave.

Po kriminalističnih preiskavah v Banki Slovenije julija lani je predsednik ECB Mario Draghi tedaj pri slovenskemu državnemu tožilstvu in Evropski komisiji protestiral zaradi nezakonite zaplembe informacij ECB. V evropski banki so zahtevali izločitev zaupnih informacij ECB na notranjem omrežju Banke Slovenije.

Generalni državni tožilec Zvonko Fišer je sredi julija v odgovoru Draghiju zapisal, da je bila hišna preiskava na Banki Slovenije po njemu dostopnih podatkih opravljena v skladu z odredbo, zato poziva ne sprejema. Pri Evropski komisiji pa so takrat dejali, da čakajo rezultate preiskave in da pozorno spremljajo razvoj dogodkov.

Ljubljansko okrožno sodišče je v sporu med ECB in tožilstvom po poročanju POP TV presodilo, da so bili postopki zakoniti in da zaseženi podatki ne predstavljajo arhiva ECB. Sodba ni dostopna javnosti, prav tako se nanjo doslej niso odzvali v ECB.