sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

Goran Dragić 23 mm Ekipa24.si

Kakšna izpoved! Goran Dragić razkril, zakaj je ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

Scheffler 23 pm Ekipa24.si

Številka ena na svetu v lisicah! Ne boste ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Bruselj daje Sloveniji še dve leti časa za odpravo presežnega primanjkljaja

Deli na:
Bruselj daje Sloveniji še dve leti časa za odpravo presežnega primanjkljaja

Foto: Bobo

Slovenija si lahko 29. maja od Evropske komisije obeta predlog za dveletno podaljšanje roka za odpravo presežnega javnofinančnega primanjkljaja, pravijo bruseljski viri.

Slovenija bi morala javnofinančni primanjkljaj letos zmanjšati pod tri odstotke bruto domačega proizvoda, kar pa ji ne bo uspelo. Komisija je v začetku meseca napovedala, da bo letos beležila 5,3-odstotni primanjkljaj.

V primeru zadostnih prizadevanj države za fiskalno konsolidacijo ter nepričakovanih neugodnih zunanjih dejavnikov lahko Bruselj kršiteljici evropskih pravil pogleda skozi prste. Takšen odpustek so že dobile Grčija, Portugalska in Španija.

Da si lahko Slovenija obeta podaljšanje roka za odpravo presežnega primanjkljaja za eno leto, če bodo njeni fiskalni in reformni načrti dovolj ambiciozni, je komisar za gospodarske in denarne zadeve Olli Rehn že nakazal v začetku meseca.


Danes pa so bruseljski viri pojasnili, da lahko Slovenija računa na to, da bo dobila dve leti več časa za odpravo presežnega javnofinančnega primanjkljaja. Predlog komisije morajo sicer potrditi tudi članice unije.

Slovenska vlada je fiskalne in reformne ukrepe opredelila v programu stabilnosti in reformnem programu, ki ju komisija še preučuje. Ocene njenih načrtov, kot tudi proračunskih in reformnih programov vseh drugih članic, bo podala 29. maja.

Od ocene obeh slovenskih načrtov je odvisno tudi, ali bo komisija proti Sloveniji sprožila postopek zaradi presežnih makroekonomskih neravnovesij. Kako se bo odločila v tem primeru, po navedbah virov za zdaj še ni jasno.

Bruselj sicer ob preučevanju slovenskih načrtov dvomi o tem, da bo za dokapitalizacijo bank resnično dovolj 900 milijonov evrov, kot ocenjuje vlada, pa tudi o uspešnosti privatizacije v bančnem sektorju, so še povedali viri.