stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Britanski novinar navdušeno o Sloveniji: Podobna je Švici

Deli na:
Britanski novinar navdušeno o Sloveniji: Podobna je Švici

Fotografija je simbolična. - Foto: Bobo

Novinar britanskega tabloida Daily Mail je nedavno obiskal Slovenijo. Naša država ga je popolnoma očarala.

Novinar Daniel Pembrey je svoj članek o Sloveniji začel s stavkom, da je leta 1991, ko je Slovenija razglasila samostojnost, eden od politikov (Lojze Peterle, op. p.) samozavestno napovedal, da bo Slovenija postala druga Švica.

To trditev je novinar želel preveriti, zato je obiskal našo državo. Pristal je na Brniku in se s sposojenim terenskim vozilom najprej podal na Bled. Tu se je nastanil v Vili Bled.

Iz svoje sobe v vili je imel pogled na Blejsko jezero. Pletnje, ki drsijo po jezeru do otočka s pravljično cerkvijo, je primerjal z beneškimi gondolami.

Naslednji novinarjev cilj je bilo potepanje po Julijskih Alpah. »Visoke gore, žametno gladki pašniki in alpske koče s cvetjem na oknih zagotovo spominjajo na Švico,« je zapisal.



Obiskal je tudi Muzej soške fronte v Kobaridu in pri tem svoje bralce spomnil, da je o soški fronti pisal tudi slavni Ernest Hemingway v svojo knjigi Zbogom orožje.

Njegov naslednji cilj je bil Triglavski narodni park, kjer si je ogledal Kekčevo domačijo. Očaran je bil nad tem, kako spokojno tiho je naokrog, sliši se samo brenčanje žuželk in žuborenje vode.

Zgodbo o fantiču Kekcu je opisal kot slovenski odgovor na švicarsko Heidi, le da je bolj mračna. »Kekec se je pomeril z zlobnim lovcem in sprašujem se, ali ta zgodba v resnici govori o nemirni slovenski preteklosti,« je zapisal.

Na koncu je še zapisal, da so se mu še najbolj vtisnili v spomin Slovenci, saj so topli, ponosni in vedno pripravljeni priskočiti na pomoč. Dodal je še, da so Slovenci kljubovalen narod, ki šteje dva milijona ljudi in da so zvesti svoji identiteti in duhu.