Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Brezvezništvo Alenke Bratušek

Deli na:
Brezvezništvo Alenke Bratušek

Foto: Bobo

Peter Vilfan je dokončno zapustil Alenko Bratušek. Kdaj se jo bo odkrižal še Gregor Golobič?

Prejšnji teden je iz Zavezništva Alenke Bratušek izstopil poslanec Peter Vilfan, ki je bil tudi podpredsednik stranke, poleg njega pa jo je zapustil še dosedanji predsednik sveta stranke Stojan Pelko. Vilfan je bil že nekaj časa nezadovoljen s svojo predsednico in je po polomiji v Bruslju zahteval, da odstopi iz vodstva. Javno je tudi povedal, da je nasprotoval njeni samokandidaturi za evropsko komisarko, prav tako je preprečil, da bi za izpopolnjevanje znanja angleščine izkoristila finančna sredstva državnega zbora, namenjena za izobraževanje poslanske skupine. Toda Bratuškova se je odločila, da svoje stranke ne bo kar tako izpustila iz rok. O tem naj bi odločil kongres, na katerem naj bi predvidoma zamenjali tudi ime stranke. O datumu kongresa bo odločil svet stranke, menda ta teden. Zanimivo bo videti, ali bo Bratuškovi uspelo razbiti stranko, tako kot je storil Zoran Janković s Pozitivno Slovenijo.

Zavezništvo Alenke Bratušek se tako spreminja v brezvezništvo. Po škandalozni samokandidaturi prejšnje predsednice vlade za evropsko komisarko in poraznem nastopu v Evropskem parlamentu jo javnomnenjske ankete komajda še upoštevajo. Tako je mogoče verjeti, da se bo na naslednjih volitvah pridružila političnemu odpadu, kjer so že končale LDS, Zares Gregorja Golobiča, Državljanska lista in Pozitivna Slovenija Zorana Jankovića. Vse te smeti razen PS bi sicer Golobič združil v eni stranki, navsezadnje so tudi članice Asociacije liberalcev in demokratov Evrope (ALDE). Podobno kot bi združeval Stranko Mira Cerarja in SLS po principu, da ima prva mesta, druga pa podeželje. Očitno politična analiza oranžnega guruja ne premore podatka, da je SMC tako kot ves njegov politični smetnjak v ALDE, SLS pa, četudi je na robu političnega preživetja, članica Evropske ljudske stranke. Zato je verjetneje, da se bo ZAAB (z Golobičevim odpadom vred) prej ali slej pripojila k Cerarjevi stranki. A dokler jo bo vodila Alenka Bratušek, to ne bo mogoče.

To naj bi bil tudi glavni razlog, da naj bi se od Bratuškove začel oddaljevati celo vodja poslanske skupine Jani Möderndorfer. Nekateri omenjajo, da naj bi na vodenje stranke računal tudi on, zato se mnogi režijo, češ da bo z njim stranka še prej propadla. Generalni sekretar stranke je še vedno Roman Jakič, ki ima odlične zveze z ALDE, kjer je še vedno blagajnik, to je postal še kot član stranke Zares. Tako Möderndorfer kot Jakič sodita v ožji politični krog Gregorja Golobiča, tako da lahko na podlagi njunih odločitev sklepamo, kaj počne nekdanji prvak Zares. Po Vilfanovem odhodu ostajata podpredsednika stranke še elektrotajkun Robert Golob in Maša Kociper, znana po izjavi, kako je treba veliki krogec stlačiti v malega, v izvršilnem odboru pa je med drugim nekdanji gospodarski minister Metod Dragonja, ki zdaj kot leteči državni sekretar poučuje premierja Mira Cerarja osnov ekonomije. Edina dodana vrednost stranke je torej pri Cerarju, toda glede na zelo hitro izgubo zaupanja javnosti je povsem verjetno, da bo tudi SMC končala na političnem smetišču.