Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

mir narava Svet24.si

Tedenski horoskop: V tišini lahko prisluhnete ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Brezigarjeva o zakonu o tožilstvu: Ta zakon ni dober zakon

Deli na:

Z novim zakonom o državnem tožilstvu se birokratizira delo, njegove določbe pa so nejasne, zato je zakon slab, je ob robu srečanja s predsednikom DZ Pavlom Gantarjem dejala generalna državna tožilka Barbara Brezigar. O delu tožilstev pa je povedala, da se je obseg zadev pri pregonu organiziranega kriminala povečal za 348 odstotkov.

Z novim zakonom o državnem tožilstvu se birokratizira delo, njegove določbe pa so nejasne, zato je zakon slab, je ob robu srečanja s predsednikom DZ Pavlom Gantarjem dejala generalna državna tožilka Barbara Brezigar. O delu tožilstev pa je povedala, da se je obseg zadev pri pregonu organiziranega kriminala povečal za 348 odstotkov.

Brezigarjeva je poudarila, da sta se s predsednikom DZ odkrito pogovorila o problemih na področju kadrov in na področju spremembe zakonodaje. Gantarja je ob tem seznanila s pripombami vrhovnega državnega tožilstva in celotne tožilske organizacije.

O letnem poročilu dela državnih tožilcev za leto 2010 je Brezigarjeva povedala, da so državni tožilci delo opravili dobro ter da ni bilo zaostankov. Pri tem je poudarila, da se je povečal obseg dela na vseh tožilstvih, predvsem v skupini državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala. V zadnjih dveh letih je, kot pravi, število takšnih zadev naraslo za 348 odstotkov.

Na splošno pa je po njenih besedah obseg dela porasel za 16 odstotkov na vseh tožilstvih, pri čemer pa število tožilcev ostaja isto, kljub predlogom za nove razpise.

Brezigarjeva je o oceni trenutnega stanja tožilstva povedala, da je "tožilstvo v toliko dobri kondiciji kot je lahko". Vsi tožilci se trudijo, da bi delo dobro opravljali. Glede kritik na njihovo delo pa je poudarila, da ima državno tožilstvo vso potrebno organiziranost za boj z zahtevnim kriminalom. Problem pa je po njenem prepričanju v premajhnem številu tožilcev.

Generalna državna tožilka, ki se ji mandat izteka, je o novem zakonu o tožilstvu dejala, da njena kritika in kritika državnega tožilstva leti predvsem na to, da niso upoštevali nobenega strokovnega stališča. S tem novim zakonom se po njenem prepričanju birokratizira delo, njegove določbe pa so nejasne, zato je zakon slab. Poleg tega pa "spreminja pristojnosti specializiranega oddelka in skupino državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala brez potrebe", pravi. To so stvari, ki po njenem prepričanju škodujejo.

Kot je še dejala, nov zakon jemlje pristojnosti generalnemu državnemu tožilcu in vodjem tožilstev, ob tem pa se pristojnosti izvršilne veje oblasti povečujejo. Zato se Brezigarjeva sprašuje, zakaj spreminjati zakonodajo, ko gredo stvari na bolje. "Ta zakon ni dober zakon", je še poudarila.

Predsednik DZ Pavel Gantar pa je dejal, da je povečanje vloženih obtožnic pri gospodarskem kriminalu znamenje, da bo prišlo do razpleta pri nekaterih nepravilnih početjih v slovenskem gospodarstvu.

Kot je dodal, sta bila pogovor in izmenjava mnenj konstruktivna. Ob tem se je Brezigarjevi zahvalil za opravljeno delo ter ji zaželel vse dobro na nadaljnji poti.

Brezigarjevi se namreč mandat izteče 4. maja letos, DZ pa bo o kandidatu za njenega naslednika Zvonku Fišerju razpravljal po prvomajskih praznikih.