kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Brez razrešnice

Deli na:

Skupščina Petrola upravi in nadzornemu svetu družbe za lani ni podelila razrešnice. Delničarji Petrola so namreč podprli nasprotni predlog Kada in Soda, ki sta zahtevala ločeno glasovanje o delitvi bilančnega dobička in podelitvi razrešnice ter predlagala, da se razrešnica za lani ne podeli.

Skupščina Petrola upravi in nadzornemu svetu družbe za lani ni podelila razrešnice. Delničarji Petrola so namreč podprli nasprotni predlog Kada in Soda, ki sta zahtevala ločeno glasovanje o delitvi bilančnega dobička in podelitvi razrešnice ter predlagala, da se razrešnica za lani ne podeli.

Kot je po današnji skupščini v Ljubljani, na kateri je bilo navzočih slabih 61 odstotkov delničarjev, novinarjem povedal predsednik nadzornega sveta Petrola Tomaž Kuntarič, si uprava in nekdanji nadzorniki Petrola razrešnice niso zaslužili zaradi številnih odprtih vprašanj glede lanskega poslovanja. Sama nepodelitev razrešnice sicer še ne pomeni avtomatične razrešitve uprave, so pa po Kuntaričevih besedah "odprte vse možnosti".

O zadovoljstvu nad sklepi skupščine je po Kuntaričevih besedah težko govoriti. "Zadovoljstvo bi bilo, če bi se pogovarjali o 50 ali 60 milijonih dobička. V tem primeru tudi ne bi bilo vprašanja o razrešnici," je dejal Kuntarič. "Če bi bil osebno zadovoljen z rezultati dela uprave, potem verjetno danes ne bi kot sopredlagatelj predlagal, da se glasuje o nepodelitvi razrešnice," je dodal.

Skupina Petrol je v letu 2008 zaradi vpliva slabitve naložb (največji vpliv je imela naložba v Istrabenz) ustvarila 54,8 milijona evrov izgube, medtem ko je bil poslovni izid pred slabitvami naložb pozitiven in je znašal 59,4 milijona evrov.

Predsednik uprave Petrola Marko Kryžanowski je nepodelitev razrešnice, kot je po skupščini povedal novinarjem, pričakoval. "V zadnjih dveh mesecih se je lastniška struktura Petrola temeljito spremenila, spremenil se je tudi nadzorni svet," je dejal Kryžanowski in dodal: "Uprava bo dala novemu nadzornemu svetu na razpolago vse podatke. Mi smo delali v dobro družbe in nas nič ne skrbi."

Kryžanowski je sicer poudaril, da Kapitalska družba (Kad) in Slovenska odškodninska družba (Sod) na skupščini nista posebej utemeljila, zakaj sta predlagala nepodelitev razrešnice upravi in starim nadzornikom. Zato tudi sam ne želi govoriti o tem, ali bi s položaja predsednika uprave odstopil ali ne. Je pa odločitev, kdo bo vodil podjetje, vedno stvar lastnikov, je poudaril. "To je pristojnost nadzornega sveta in ta bo o tem odločal," je dejal.

Po Kuntaričevih besedah bo potrebno nekaj časa, da se vzpostavi most zaupanja med upravo in nadzornim svetom, ki je mandat začel aprila letos. "Upam, da bo ta most vzpostavljen, sicer lahko sledijo druge posledice," je poudaril.

Delničarji Petrola so medtem podprli predlog uprave in nadzornega sveta o uporabi bilančnega dobička v višini 14,6 milijona evrov, skladno s katerim bodo 12,3 milijona evrov namenili za izplačilo delničarjem, in sicer v višini 5,90 evra bruto na delnico. Za izplačilo dividend bodo uporabili rezerve iz dobička leta 2004. Preostali del bilančnega dobička v višini 2,3 milijona evrov bodo prenesli v druge rezerve iz dobička.

Skupščina je podprla tudi nasprotni predlog Kada in Soda o imenovanju letošnjega revizorja, s katerim je v ponedeljek soglašal tudi nadzorni svet. Tako bo Petrol letos revidirala družba KPMG Slovenija in ne revizijska družba BDO EOS Revizija.

Tako Kuntarič kot Kryžanowski sta odgovarjala na vprašanja novinarjev glede naložbe v Istrabenz, o kateri so na skupščini precej spraševali tudi delničarji. Kuntarič je zatrdil, da po njegovih ocenah prevzem Istrabenza s strani Petrola v letu oktobra 2007 ni bil nujen.

"Vprašanje je, če lahko resnično govorimo, da je šlo v tistem trenutku za obrambno politiko družbe. Vprašanje je, če je bila stvarna in dejanska grožnja, da lahko Istrabenz prevzame Petrol. Jaz mislim, da Istrabenz tega ne bi mogel," je poudaril prvi nadzornik Petrola.

Kryžanowski pa je po drugi strani zatrdil, da so bili časi takrat povsem drugačni in da je bila namera Istrabenza jasna. "Mislim, da bi danes naredili enako," je dejal.

Kuntarič je v zvezi z Istrabenzom še dejal, da je zaenkrat še prezgodaj govoriti o tem ali je Petrol naklonjen sodelovanju pri dokapitalizaciji Istrabenza ali ne. Kuntarič s programom finančne reorganizacije še ni seznanjen in pričakuje, da bo uprava Petrola z njim seznanila nadzornike, šele nato pa bodo v zvezi s tem oblikovali svoje stališče.