900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Brez plina za Slovenijo

Deli na:

Tudi Slovenija se je danes opolnoči znašla na seznamu držav, ki so zaradi rusko-ukrajinskega plinskega spora ostale v celoti brez plina, ki iz Rusije prihaja v Evropo prek Ukrajine. Vendar pa je Geoplin kljub temu uspel zagotoviti zadostno dobavo, tako da ta trenutno pokriva slovenske potrebe.

Tudi Slovenija se je danes opolnoči znašla na seznamu držav, ki so zaradi rusko-ukrajinskega plinskega spora ostale v celoti brez plina, ki iz Rusije prihaja v Evropo prek Ukrajine. Vendar pa je Geoplin kljub temu uspel zagotoviti zadostno dobavo, tako da ta trenutno pokriva slovenske potrebe.

"Danes ob polnoči so Rusi v celoti prekinili dobavo," je danes za STA povedal glavni direktor vodilne slovenske plinske družbe Geoplin Alojz Stana in dodal, da je ruski plinski koncern Gazprom ob tem najavil, da naslednjih 24 ur dobave ne bo.

Stana sicer opozarja, da se razmere spreminjajo iz ure v uro. "Zato je zelo težko reči, kaj se bo zgodilo v 24 urah," je povedal.

Vendar pa Geoplin s svojimi ostalimi viri oziroma pridobitvijo dodatnih količin plina zaenkrat uspeva zagotavljati stabilno dobavo plina. "Trenutno zagotavljamo normalno dobavo vsem našim kupcem," je dejal prvi mož družbe.

Pri tem je pojasnil, da jim je uspelo zagotoviti dodatne transportne količine za prenos njihovega plina iz skladišč v Baumgartnu v Avstriji.

Kot je že v torek povedal v.d. generalnega direktorja direktorata za energijo na ministrstvu za gospodarstvo Janez Kopač, ima Slovenija v Baumgartnu zakupljen skladiščni prostor, kjer ima dovolj plina še za mesec in pol običajne porabe.

Poleg tega Geoplin nabavlja plin iz Alžirije, plin pa kupuje tudi na evropskem trgu od drugih dobaviteljev, ki pa niso proizvajalci plina.

V kolikor bodo navedeni ostali viri plina po eni strani ter poraba plina po drugi strani ostali na sedanji ravni, bo Geoplin po besedah Stane zagotavljal stabilno dobavo. Slovenija trenutno porabi približno 3,5 milijona kubičnih metrov plina dnevno.

Slovenija po okvirnih podatkih letno porabi 1,2 milijarde kubičnih metrov zemeljskega plina. Približno 55 odstotkov zemeljskega plina uvozi iz Rusije, 35 odstotkov iz Alžirije, 10 odstotkov pa iz Avstrije in drugih držav.

Največ, 95 odstotkov plina, v Slovenijo dobavi Geoplin, ki je bil po podatkih za konec leta 2007 v 31,4-odstotni lasti države in 27,6-odstotni lasti največje slovenske energetske družbe Petrol.