požar avto hiša Svet24.si

V požaru v Radljah ob Dravi uničeni osebni ...

Johnny Deep Svet24.si

Johnny Depp na britanski premieri presenetil z ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

ruska propaganda rusija Reporter.si

Na spletnem portalu RTV Slovenija Putinovih trolov...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Brez dogovora

Deli na:

Predstavniki avtoprevoznikov in minister za promet Patrick Vlačič kljub določenem popuščanju s strani vlade po današnjem sestanku niso dosegli dokončnega dogovora, ki bi odgovoril na zahteve avtoprevoznikov. Glavni sklep srečanja je, da Vlačič v četrtek o sestanku poroča vladi in ugotovi, če je vlada pripravljena na nadaljnja pogajanja.

Generalni tajnik avtoprevozniške zbornice Emil Milan Pintar je za STA povedal, da so se predstavniki združenja za promet pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) in sekcije za promet pri Obrtni zbornici Slovenije (OZS) kot kaže predhodno uskladili in na današnje srečanje z ministrom Vlačičem po njegovi oceni prišli s precej zmehčanimi stališči.

Vseeno pa je sestanek na ministrstvu po njegovih besedah pokazal, da so si tri zbornice še vedno enotne v tem, da je ponudba prometnega ministrstva za 10-odstotno znižanje cestnin za tovorna vozila, ki so se s 1. julijem podražile za 40 odstotkov, ter za 20-odstotno znižanje cestnin v nočnem času, premalo.

Pri tem je Pintar zatrdil, da je avtoprevozniška zbornica edina jasno povedala, da takšnega predloga ne bo podpisala, imeli pa so tudi okoli 15 drugih vsebinskih pripomb na besedilo predloga sporazuma, ki je po njegovih besedah v nekaterih delih napisan nekorektno in pomanjkljivo.

Sklepi sestanka so, da minister Vlačič v četrtek vladi poroča o današnjem srečanju in ugotovi, če se je vlada še naprej pripravljena pogajati o dodatnem znižanju cestnin. V petek naj bi nato avtoprevoznike obvestil o odzivu vlade in jim predstavil novo različico sporazuma, v katerega naj bi vključil vse tiste pripombe avtoprevoznikov, ki se ne nanašajo na cestnine.

Če se bo vlada pripravljena še naprej pogajati o cestninah, pa ima Vlačič do 17. avgusta čas, da pripravi nov predlog sporazuma z novo ponudbo glede znižanja cestnin.

Zadnji sklep sestanka pa je, da se bodo avtoprevozniki v petek sestali z ministrom za finance Francem Križaničem, kjer naj bi še enkrat pregledali vprašanja trošarin, finančne discipline in nekaterih drugih finančnih vidikov. Kot je znano, se je vlada v ponedeljek odločila znižati trošarine na dizelsko gorivo za poslovno porabo na 302 evra na 1000 litrov, kolikor znaša z evropskimi predpisi najnižja dovoljena meja.

Pintar je povedal, da je vprašanje trošarin bolj ali manj urejeno, z izjemo nekaterih tehničnih vprašanj. Bolj boleča sta za avtoprevoznike slaba finančna disciplina in neustrezen nadzor policije nad tujimi prevozniki na slovenskih cestah, kar povzroča nelojalno konkurenco domačim prevoznikom, saj ima to hujše posledice za prevoznike kot cestnina.

Če vlada ne bo pripravljena na dodatno popuščanje, pa so po besedah Pintarja na potezi avtoprevozniki. Na vprašanje, če to pomeni stavko z zaporo cest, je povedal, da stališča treh zbornic niso enotna, pri čemer je s stavko grozila predvsem sekcija za promet pri OZS, medtem ko avtoprevozniška zbornica stavke ne načrtuje.

Zanjo je ključen predvsem odgovor na vprašanje pomanjkljivega nadzora in finančne discipline in svoje napore bo usmerila predvsem na ureditev teh vprašanj, je zaključil Pintar.

Večina stroškov avtoprevoznikov je namreč takojšnjih, nekateri so celo vnaprejšnji, po drugi strani pa jim podjetja plačujejo z 90- ali 150-dnevnim rokom, zato zahtevajo, da država uvede plačilno disciplino in 30-dnevni rok plačila. Obenem avtoprevozniki opozarjajo, da policija večino kazni izterja od domačih prevoznikov in ne od tujih, ki jih je na cestah več.