markacije, lažne-oznake Svet24.si

Zaradi lažnih markacij v smrt zgrmela mlada ...

Nicole, Liam Svet24.si

Rod Stewart bo zopet dedek!

termoelektrarna šoštanj Necenzurirano

Buldožer iz Šoštanja, ki je povozil Slovenijo

natasa pirc musar ales musar m24 ss Reporter.si

Kaprice predsednice Nataše in prvega gospoda ...

66-2-4-erjavec4 mm Ekipa24.si

Predsednik KZS Matej Erjavec: Razlogi za ...

Foto 3 Revija Stop

Erika Pečnik Ladika: Šolski sistem je tako na ...

ales kranjc andreja 24 mm Ekipa24.si

Aleš Kranjc in boj s kruto boleznijo: Zdravniki ...

Slovenija

Brecelj: Zdravniška zbornica noče sprememb – vedno naletiš na zid, ker ima nekdo finančni interes

Deli na:
Brecelj: Zdravniška zbornica noče sprememb – vedno naletiš na zid, ker ima nekdo finančni interes

Erik Brecelj - Foto: Sašo Bizjak

Vodja strateškega sveta za zdravstvo Erik Brecelj ugotavlja, da je bilo le malo predlogov njegovega sveta uresničenih in meni, da bo tako tudi v prihodnje.

Brecelj je bil gost v Odmevih na TV Slovenija, kjer je povedal, da je svet pripravil veliko število predlogov. »Mislim, da smo jih imeli 43, smo kar garali,« je dejal.

Problem ni pisanje predlogov, poudarja Brecelj, temveč njihovo uresničenje s strani vlade in ključnih ljudi v zdravstvu. »Težava Slovenije je, da nihče noče sprememb. Tudi konkretno Zdravniška zbornica Slovenije noče sprememb. In ko prideš s predlogi naprej, tudi temeljnimi, denimo o paliativni medicini, naletiš na zid, ker ima nekdo interes. Večinoma je to finančni interes,« je oster.

Prepričan je, da bo ob koncu mandata vlade Roberta Goloba večina predlogov ostala nerealiziranih, ker jih ni mogoče sprejeti. Si pa vseeno posebej želi sprejetja zakona o kakovosti, ki je po njegovem eden od ključnih predlogov sveta.

»Če imaš kakovost, lahko meriš, kako kakovostno zdravniki delamo. Bolniki vedo, kam se obrniti, vemo, kje delajo slabo, kje je treba popravljati. ZZZS bi moral vedeti, kje se dela kakovostno,« pravi Brecelj in dodaja: »Včasih je najcenejša medicina najbolj kakovostna medicina.«

Zanj bi bil to pomemben korak k reformi zdravstva, ki pa ne bo hitra: »Reforma se bo delala 10, 20 let.« Vseeno bo zbiranje podatkov o kakovosti zdravstvenih storitev pripomoglo v bolje delujočemu zdravstvu, to pa bo zagotovo tudi krajšalo čakalne dobe, je prepričan Brecelj.