sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

aretacija Ekipa24.si

Vklenjen v lisice! Policija po prometni nesreči ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

tacen kajak Ekipa24.si

Sava zalila del tribun v Tacnu! Močno deževje ni...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Bratuškova z Medvedjevom: Rezerve pri gospodarskem sodelovanju

Deli na:
Bratuškova z Medvedjevom: Rezerve pri gospodarskem sodelovanju

Foto: Reuters

Predsednika slovenske in ruske vlade Alenka Bratušek in Dmitrij Medvedjev sta po današnjem srečanju poudarila, da so odnosi med državama v zadnjih letih dosegli zelo visoko raven. Kot dobro sta ocenila tudi gospodarsko sodelovanje, a sta se strinjala, da je prostora za nadaljnji razvoj na tem področju še precej.

Kot je na novinarski konferenci po sestanku v Gorkem povedal Medvedjev, je dialog med državama konstruktiven, potrdila pa se je tudi kontinuiteta odnosov. Odnosi po njegovih besedah napredujejo ne glede na "nekatere komplikacije v gospodarskem sistemu na sploh". Gospodarsko sodelovanje med državama je namreč raslo tudi v času najhujše krize.

Med nalogami za prihodnost pa je ruski premier vendarle izpostavil tudi povečanje obsega investicij, ki da zdaj še ni dosegel najvišje ravni, tako da naj bi bilo še veliko rezerv za nadaljevanje. V prihodnje bosta državi tako izboljševali strukturo bilateralne trgovine.

Medvedjev je kot pomembno področje sodelovanja omenil energetiko oz. projekt Južni tok. Ob tem je pristavil, da ceni stališče slovenskega vodstva, ki podpira ta projekt.

Med možnostmi za krepitev gospodarskega sodelovanja je izpostavil tudi turizem, pri čemer je v zvezi z danes potrjenim programom aktivnosti izrazil upanje, da bo prispeval ne le k zvišanju števila turistov, temveč tudi k naložbenim dejavnostim. Prav tako priložnosti vidi v informacijsko-komunikacijski tehnologiji (IKT) in farmaciji.

Predsednik ruske vlade je ocenil še, da slovenski poslovni krogi dobro delujejo na skoraj vsem ruskem ozemlju. Kot je pojasnil, se na ravni regij pripravlja več sporazumov o sodelovanju, eden pa je bil podpisan danes.

Da je dialog v zadnjih letih dosegel zelo visoko raven, se je strinjala tudi Bratuškova. Delila je tudi mnenje, da je gospodarsko sodelovanje dobro, a da bi bilo lahko v določenih dejavnostih še boljše.



Glede na to, da je več slovenskih investicij v Rusiji kot ruskih v Sloveniji, je po njenih besedah še veliko prostora za vlaganja z ruske strani. Rusi bi lahko med drugim investirali tudi v lesno-predelovalno industrijo, je menila. Pristavila je, da je vesela dobrega odziva na jutranji rusko-slovenski investicijski konferenci.

Slovenska premierka je pojasnila še, da je ponosna, da pri trenutno največjem ruskem projektu, pripravi olimpijskih iger v Sočiju, sodelujejo tudi slovenski strokovnjaki.

Glede danes podpisanih petih sporazumov med državama je poudarila, da je njena želja, da ne ostanejo le mrtva črka na papirju, temveč doživijo realizacijo.

Premiera sta povedala še, da je bilo danes govora tudi o razvoju kulturno-humanističnega sodelovanja. V tej luči sta spomnila na prihajajoči 100. obletnico konca prve svetovne vojne, ki jo bosta državi posebej zabeležili ob Ruski kapelici na Vršiču, in 70. obletnico zmage v drugi svetovni vojni.

Delovni obisk Moskve, ki se ga iz slovenskih političnih vrst poleg Bratuškove udeležuje tudi minister za obrambo Roman Jakič, predstavlja nadaljevanje intenzivnega političnega dialoga med državama in nadaljnjo krepitev gospodarskih odnosov.

V tej luči je bilo danes podpisanih več dokumentov: o vojaško-tehničnem sodelovanju, o nadzoru in sodelovanju v boju proti trgovini s prepovedanimi drogami, o programu skupnih ukrepov na področju turizma, o sodelovanju na področju telesne vzgoje in športa ter o sodelovanju slovenskega ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo z vlado Jaroslavske pokrajine.