nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Bratuškova brani drago zadolževanje: Sami odločamo, na kakšen način bomo reševali svoje težave

Deli na:
Bratuškova brani drago zadolževanje: Sami odločamo, na kakšen način bomo reševali svoje težave

Foto: Bobo

Predsednica vlade Alenka Bratušek je v Odmevih na TV Slovenija zagotovila, da ima država dovolj sredstev za tekoče poslovanje. Za novo zadolževanje pa so se po njenih besedah odločili, ker se je vladi zdelo pomembno še pred prenosom slabih terjatev na slabo banko pokazati, da je "Slovenija država, za katero so finančni trgi odprti".

Ob očitkih, da bi Slovenija lahko zaprosila za sredstva iz stalnega mehanizma za stabilnost evra (ESM) in se tako veliko ceneje zadolžila, je Bratuška poudarila, da ESM še ne deluje tako, da bi se Slovenija pri njem lahko zadolžila. Če bi zaprosila za ta sredstva, bi s tem prišli še nekateri drugi pogoji. "Zdi se nam pomembno, da ostanemo popolnoma suverena država, da sami odločamo, na kakšen način bomo reševali svoje težave," je dejala.

Bratuškova je tudi izrazila prepričanje, da bosta sanacija bančnega sistema in sprejetje zakona o razdolževanju podjetij imela pozitivne učinke na gospodarstvo, posledično pa tudi na gospodarsko rast. Ta je po njenih besedah v prvem trimesečju letošnjega leta, ko je prevzela vodenje vlade, znašala minus 4,5 odstotka, v drugem pa minus 1,7 odstotka. Bratuškova sicer pričakuje, da bo Slovenija pozitivno gospodarsko rast dosegla v drugi polovici leta 2014.

Ponovila je, da so bile alternative nepremičninskemu davku poseganje v socialno državo, zniževanje pokojnin, dodatno zniževanje socialnih transferjev, morda celo uvedba šolnin. Zato se je vlada odločila za nepremičninski davek, ki je po njenem mnenju pravičnejši.


Navedla je izračun, po katerem bo treba za povprečno veliko stanovanje, veliko 68 kvadratnih metrov, s povprečno vrednostjo 78.000 evrov v letu 2014 plačati 93,6 evra davka na leto oz. 7,8 evra na mesec. Do danes so za to stanovanje plačevali 56 evrov nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča, tako se po njenih besedah ta strošek za lastnika povprečnega stanovanja mesečno poveča za tri evre.

Glede zbranih več kot 75.000 podpisov proti nepremičninskemu davku je Bratuškova dejala, da se zaveda, da ljudje težko podpirajo nove ali višje davke. Če pa dajo na tehtnico davek na nepremičnine in vse, kar je prej naštela, je Bratuškova prepričana, da bi se odločili tako, kot se je vlada. Zanikala je tudi očitke, da bo nepremičninski davek bolj obremenil podeželje, kot mesta.

Bratuškova je dejala, da zaenkrat vsi ministri uživajo njeno zaupanje. Glede gospodarskega ministra Stanka Stepišnika, pa je napovedala, da se bo z njim še enkrat pogovorila. Kot je dejala, ji je včeraj v parlamentu zatrdil, da ne drži, da se bo družba Emo Orodjarna, ki je v Stepišnikovem solastništvu, ponovno prijavila na razpis.

Premierka je komentirala tudi razkritje zlorab pri izvajanju programov avtošol in dodatnih programov varne vožnje. "Za to ne more obstajati nobena pametna razlaga, naša naloga pa je, da seveda zagotovimo, da se kaj takšnega nikjer nikoli več ne ponovi," je dejala. Po njenih besedah težko sprejmeš dejstvo, da lahko nekdo kupi vozniško dovoljenje, mogoče tudi spričevalo. To se v Sloveniji ne sme dogajati, je poudarila.