pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Markove navade ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Bratuškova bi lahko pobrala poslance PS in ustanovila svojo stranko

Deli na:
Bratuškova bi lahko pobrala poslance PS in ustanovila svojo stranko

Foto: Bobo

Kongres PS bo ključen trenutek tudi za obstoj koalicije. Za zdaj namreč kaže, da se bosta pomerila tako premierka Alenka Bratušek kot prvi predsednik Zoran Janković. V primeru njegove zmage so po mnenju prvaka DeSUS Karla Erjavca najverjetnejše predčasne volitve, razen če bi premierka šla naprej samostojno s poslanci PS oz. se odcepila od stranke.

A je po Erjavčevem mnenju v primeru poraza Bratuškove scenarij njene odcepitve od PS in morda ustanovitev nove stranke manj verjeten, saj ni znano, koliko poslancev PS jo podpira. Zato je po njegovem mnenju tudi napovedala zaupnico v DZ.

Glasovanje o delu in odgovornosti ministra za notranje zadeve Gregorja Viranta je namreč po Erjavčevih ocenah pokazalo, da je položaj v PS precej zapleten. Štirje poslanci PS so namreč glasovali za Virantovo razrešitev, dva sta se vzdržala, ostali so glasovanje obstruirali.

Predsednik DeSUS sicer pozdravlja čim prejšnji kongres največje vladne stranke, zlasti zato, da se v PS preštejejo in bo znano tudi, kakšno podporo ima vlada. Kongres je po Erjavčevih ocenah gotovo pomemben, saj se mu zdi malo verjetno, da bi Janković kandidaturo umaknil. Spopad med njim in premierko pa bo, tako Erjavec, gotovo oster.


Premierka ima v primeru poraza po njegovem mnenju več možnosti: Da odstopi kot predsednica vlade, da preveri podporo poslancev PS in morda ustanovi novo stranko, ali pa sledijo predčasne volitve. "Kongres PS bo gotovo eden od ključnih političnih trenutkov za nadaljnji obstoj vlade," ugotavlja prvak DeSUS.

Ne verjame namreč, da bi koalicija obstala, če bi Janković v primeru zmage prevzel PS, Bratuškova pa ostala na čelu vlade. Na to tudi DeSUS ne bi pristal.

Erjavec je še povedal, da podpora na kongresu ni enaka podpori v poslanski skupini. Spomnil je na lanski kongres DeSUS, ko so poslanci te stranke napovedali, da se bodo v primeru poraza Erjavca odcepili od stranke.

Janković sicer še molči o svoji kandidaturi za predsednika PS oz. ne želi razkriti, ali jo utegne umakniti. Bratuškova pa je v ponedeljek v pismu pozvala člane stranke, naj strnejo vrste.