stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Bratuškova gre v vlado, a le pod pogojem, da Levica ne bo delala problemov pri imenovanju ministrov

Deli na:
Bratuškova gre v vlado, a le pod pogojem, da Levica ne bo delala problemov pri imenovanju ministrov

Bratuškova je izrazila podporo Šarcu. - Foto: Bobo

Svet SAB je podprl vstop stranke v vlado Marjana Šarca pod pogojem, da bodo koalicijski partnerji in Levica spoštovali sprejete zaveze in ne bodo nasprotovali strankinim kandidatom za ministre, in to v vseh fazah postopka. V ministrsko ekipo predlagajo Alenko Bratušek, Marka Bandellija in Petra Jožefa Česnika. Skrbi pa jih nepredvidljivost Levice.

Kot so sporočili iz SAB, je svet stranke včeraj sprejel pet sklepov, in sicer, da se strinjajo s predlogom koalicijske pogodbe, ker vključuje njihove ključne zahteve glede ureditve zdravstva in pokojnin. Soglašajo tudi s protokolom o sodelovanju koalicijskih partnerjev ter s sporazumom o sodelovanju med Levico in strankami LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS.

V enem od sklepov so nanizali svoje ministrske kandidate, ki so bili vsaj neuradno znani že nekaj dni: predsednico stranke Alenko Bratušek predlagajo za ministrico infrastrukturo, poslanca in nekdanjega župana Marka Bandellija za ministra Službe vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, trenutno najstarejšega poslanca, ki je več desetletij bival v tujini, Petra Jožefa Česnika, pa za ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu.

V zadnjem sklepu pa so zapisali, da "svet SAB podpira vstop stranke v vlado Marjana Šarca pod pogojem, da bodo koalicijski partnerji in Levica spoštovali sprejete zaveze in ne bodo nasprotovali strankini kandidatki in kandidatoma za ministrico in ministra, in to v vseh fazah postopka. V primeru nasprotovanja našim predlaganim kandidatom Stranka Alenke Bratušek vlade Marjana Šarca ne bo podprla".

Predsednik sveta SAB Roman Jakič je v izjavi po seji sveta dejal, da je svet sprejel sklepe z večno glasov.



Člani sveta stranke so se namreč, kot so pojasnili v stranki, strinjali, da je SAB v pogajanjih dosegla veliko, saj so v koalicijski pogodbi upoštevane ključne prioritete stranke, in sicer, da ima ureditev zdravstva absolutno prednost, dvig pokojnin in več stanovanj za neprofitni najem. "Vlada Marjana Šarca bo morala dogovorjeno in druge dobre ukrepe postopoma izvesti," so ob tem dodali.

Zadovoljni so bili tudi, da je vodstvu v koalicijskih pogajanjih uspelo dogovoriti vodenje treh pomembnih resorjev.

Hkrati pa so v triurni razpravi izrazili dvome in bojazni, "da nova vlada ne bo dovolj učinkovita, saj je manjšinska, partnerska stranka, ki koalicijo podpira od zunaj, pa povsem nepredvidljiva in je za zaščito svojega domnevnega ugleda pripravljena tudi rušiti dobre zamisli in politične partnerje".

Vstop v vlado Marjana Šarca in svoja kandidata za ministra so včeraj že potrdili organi DeSUS, medtem ko bodo v LMŠ, SMC in SD to predvidoma storili v ponedeljek.