Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Božo Dimnik z nečakom Kryžanowskim romal v Vatikan reševat mariborsko nadškofijo

Deli na:
Božo Dimnik z nečakom Kryžanowskim romal v Vatikan reševat mariborsko nadškofijo

Foto: Bobo

Lobist Božo Dimnik je prepričan, bi njegov nečak in bivši šef Petrola Marko Kryžanowski mariborsko nadškofijo rešil pred pogubnim 800-milijonskim dolgom.

Ali je res, da dolga mariborske nadškofije v višini 800 milijonov ne bi bilo, če bi bil za upravitelja cerkvenega premoženja že v letu 2008 izbran Marko Kryžanowski, nekdanji predsednik uprave Petrola, danes pa svetovalec družb in podjetij ter s Hermanom Rigelnikom eden izmed pomembnih lastnikov holdinga ACH? V to je prepričan njegov stric, znani lobist in podjetnik Božo Domnik, ki nam je potrdil, da sta se s Kryžanovskim odpravila v Vatikan ter se zaradi reševanja cerkvenega premoženja celo sestala s kardinalom Francem Rodetom.

Na naše vprašanje, kako odločilen je bil njun glas za to, da Vatikanska banka ni ugodila prošnji o podelitvi posojila mariborski nadškofiji, nam je Božo Dimnik, ki naj bi imel kot podjetnik povsod po svetu razpredene mreže med vplivnimi osebami v gospodarstvu, politiki in estradi, po njegovih lastnih trditvah pa naj bi bil njegov telefonski imenik celo debelejši od imenika Dimitrija Rupla, odvrnil: »Ne vem, če je res, da sem to preprečil, verjetno pa jih je bilo strah, kam vse to vodi, na to je mariborsko nadškofijo opozarjal že Kryžanowski. Dobro je poznal položaj, ki ga je želel takoj rešiti, kar bi se tudi lahko zgodilo, saj takrat še ni bilo tako velike finančne luknje, kot je nastala kasneje. Takrat je bil T 2 še vedno vreden vsaj sto milijonov, danes ni vreden nič.«

Po Dimnikovih informacijah je bila Vatikanska banka pripravljena pomagati, ko je bil za to čas, kasneje pa se je pojavilo preveč pohlepnežev, ki po njegovem mnenju zagotovo niso bili na strani Cerkve in duhovščine. Ta naj bi bila skupaj z ekonomom mariborske škofije Mirkom Kraševcem, ki se ni okoristil z nobenim premoženjem, le žrtev, saj je preveč verjela vsem tistim, ki so se finančno okoristili pri upravljanju Zvona 1 in Zvona 2.

VEČ V TISKANI IZDAJI