Revija Reporter
Slovenija

Božična srhljivka na Štajerskem: zakaj nihče ne ustavi morilcev, ki grozijo žrtvam?

Gašper Petovar
2 546

3. jan. 2021 20:00

Deli na:

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Božični dan in dneve, ki so sledili so pretresale novice o umoru v Gerečji vasi v okolici Ptuja. Silvo D., je umoril svojo partnerko in njene starše. Do umora, kot kaže ni prišlo v afektu. Svoje dejanje je napovedoval. Celo, da jih bo umoril na božični dan naj bi napovedal po raznih pričevanjih že veliko prej.

Celo policija je bila seznanjena z domnevnimi grožnjami, a kot so dejali na novinarski konferenci: ni prijavitelj predložil nobenih okoliščin, ki bi narekovale ukrepanje policije.

Kljub pojasnilom policije se mnogi sprašujejo ali policisti res ne morejo narediti nič, da ne bi prišlo do uresničitve groženj, sploh če vemo, da to ni bil prvi tak primer. Pred 18 leti je bila podobna zgodba v Celju. Partner je grozil partnerici, ki je grožnje prijavila. Mesec dni kasneje je bila mrtva.

V novi številki Reporterja smo pogledali kako je z grožnjami in sankcijami za grožnje v nekaterih tujih državah. Odkrili smo, da v tujini organi pregona odločno ukrepajo v nekaterih primerih groženj. Ponekod ljudje, ki so grozili z umorom okoli noge dobijo sledilno napravo, ki sproži alarm, če se preveč približa človeku, ki mu je grozil.

Ali bi bil tak ukrep možen pri nas smo govorili s penologom Draganom Petrovcem. Psihoanalitik pa nam je pojasnil ali je mogoče razlikovati med grožnjami s smrtjo? Kakšna je razlika med človekom, ki v jezi nekaj zagrozi in grožnje ne namerava uresničiti in tistim, ki ob izrečenih besedah že načrtuje izvršitev? Tudi na to smo dobili odgovor psihoanalitika Romana Vodeba.

Govorili pa smo tudi z znano novinarko, ki ji je neki podjetnik grozil in ga je prijavila in vztrajala na pregonu, ki ga po uradni dolžnosti vrši država.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24