Revija Reporter
Slovenija

Borut Šuklje: Slovenija je dobila stik z odprtim morjem

Jože Biščak

9. jul. 2017 20:00 Osveženo: 10:03 / 09. 8. 2017

Deli na:

Borut Šuklje, odličen poznavalec območja Jugovzhodne Evrope, je po razsodbi arbitražnega sodišča optimist.

Ne glede na različne interpretacije in dejstva, da bi lahko arbitražni sodniki razsodno interpretirali malo širše in bolj natančno, meni, da je Slovenija dobila stik z mednarodnimi vodami oziroma z odprtim morjem. Žal mu je le, da je Hrvaška vstopila v EU pred razsodbo, saj bi bilo v nasprotnem primeru manj težav pri implementaciji. Kljub temu ima Slovenija zdaj trdne argumente, ko se bo nastalo vprašanje vstopa Hrvaške v schengen in evrsko območje. Šuklje je kot tesni sodelavec Janeza Drnovška domačo politiko zapustil pred poldrugim desetletjem, a se vanjo ne bi več vrnil.

Pred leti ste v intervjuju za Reporter dejali, da je arbitražni sporazum za določitev meje s Hrvaško na morju in kopnem sprejemljiv kompromis, Slovenija bi na njegovi podlagi ohranila teritorialni dostop do odprtega morja. Takrat ste bili zelo optimistični, češ Slovenija bo ohranila teritorialni stik z odprtim morjem. No, izkazalo se je, da Slovenija po arbitražnem sporazumu ni dobila teritorialnega stika z odprtim morjem, kot je denimo predvidel sporazum Drnovšek-Račan, temveč prostor za dostop, kjer sicer veljajo pravila kot na odprtem morju, s tem, da gre za hrvaške teritorialne vode, se pravi za tisto, o čemer je takrat govoril hrvaški pravnik Davorin Rudolf.

Še vedno sem optimističen. Mislim, da je Sloveniji z pogajanji uspelo priti do pomembnega mednarodno veljavnega dokumenta, do katerega sicer nikoli ne bi prišla.

V tiskani izdaji in v Trafiki24 Šuklje poudari, da Hrvaška nikoli ni imela namena s Slovenijo skleniti kakršnegakoli dogovora o meji; razloži strategijo Hrvatov, ko gre za dogovarjanje o mejah s sosedami; meni, da je bilo arbitražno sodišče premalo širokogrudno; izpostavi pomembno potezo Janeza Janše, na katero se danes vse preveč rado pozablja; opozori, da je Hrvaška zdaj pod pritiskom; pove, zakaj je za Slovenijo zelo pomembna varnost, prav tako ekonomska in finančna povezanost Evrope.