Revija Reporter
Slovenija

Boris Popovič že pogleduje proti naslednjim državnozborskim volitvam

Ivan Puc

4. nov. 2017 6:00 Osveženo: 6:43 / 04. 11. 2017

Deli na:

Koprski župan Boris Popovič napoveduje nastop tudi na prvih naslednjih volitvah. Stranka Slovenija je naša ni njegova prva.

Sredi leta 2012 je zelo glasno v družbi z Zoranom Jankovićem podpisal izjavo pristopno izjavo za članstvo v Pozitivni Sloveniji. Pred tem je ustanovil stranko Avion, s katero mu že takrat ni uspelo odleteti v parlament, podprl Janeza Janšo, a kmalu prestopil na stran zmagovalca Jankovića. Pomeril se je tudi na prvih evropskih volitvah.

Edini, ki mu na državni ravni priznava avtoriteto, je ljubljanski župan Janković. Pravi, da ga podpirajo tudi sposobni župani, denimo mariborski Andrej Fištravec. Nič čudnega če se vnovič govori o stranki oziroma listi županov. Tudi sam je v nedeljo zvečer dejal, »da se bomo tisti, ki oblikujemo lokalno politiko, v katero ljudje še edino verjamejo, povezali v dovolj velikem številu, da razmere spremenimo.«

Pred volitvami leta 2011 je skupina nestrankarskih županov na pobudo bohinjskega župana Franca Kramarja ustanovila stranko Gibanje za Slovenijo. V nadzornem odboru je sedel tudi kamniški župan Marjan Šarec. Stranko so bili pred volitvami primorani ustanoviti, ker niso zbrali dovolj podpisov, zato je odstopil njihov mandatarski kandidat kočevski župan Vladimir Prebilič.

Stranki županov, ki je seveda po volitvah ugasnila, je uspelo zbrati le 3339 ali 0,30 odstotka glasov. Bi (nekatere) lokalne šerife lahko povezal Popovič? S svojim poudarjenim populizmom je marsikdaj bližje Šišku kot Šarcu. Njegov radikalizem je težko sprejemljiv za marsikaterega bolj umirjenega župana.