zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Bombo v Piranskem zalivu dvignili na varno

Deli na:
Bombo v Piranskem zalivu dvignili na varno

Foto: Bobo

Po ponovni identifikaciji 250-kilogramske bombe iz druge svetovne vojne v Piranskem zalivu so slovenski in avstrijski strokovnjaki ugotovili, da ima bomba mehanski vžigalnik. Bombo so tako že dvignili na kopno in jo bodo odpeljali v skladišče, kjer bo počakala na redno uničenje.

Letalsko bombo ameriške izdelave so lani odkrili pri odstranjevanju morskih min, med pripravami na uničenje na kraju pa so posumili, da je opremljena s kemičnim vžigalnikom, ki se lahko sproži ob najmanjšem premiku. Tako so za drugo mnenje stopili v stik z več državami in na koncu izbrali Avstrijo, ki ima s tovrstnimi bombami veliko izkušenj, je na današnji novinarski konferenci spomnil poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan.

V ponedeljek so med ponovno identifikacijo bombo očistili in ugotovili, da ima mehanske vžigalnike, zato so sklenili, da jo dvignejo z morskega dna. Zdaj jo bodo odpeljali v skladišče in jo nato uničili v sklopu rednega uničevanja eksplozivnih sredstev, je še pojasnil Šestan.

Kot je navedel vodja intervencije Andrej Šekli iz državne enote za neeksplodirana ubojna sredstva, so si kemični in mehanski vžigalniki dokaj podobni, bomba pa je bila poraščena z vegetacijo do te mere, da se je sprva ni dalo očistiti.

V dveh dneh se je skupno devet potapljačev - šest pripadnikov državne enote za varstvo pred neekslodiranimi ubojnimi sredstvi, potapljač iz državne enote za tehnično potapljanje ter avstrijska potapljača - do bombe na globini 21 metrov potopilo petkrat. Začeli so z dodatnim čiščenjem prednjega in zadnjega vžigalnika, po temeljiti analizi in meritvah pa so ugotovili, da gre za mehanski vžigalnik. Tega so v nadaljevanju odvili in odstranili z bombe, na zadnjem potopu pa so dvignili iz vode tudi samo bombo.

Kot je poudaril Šekli, je odstranjevanje potekalo presenetljivo gladko, z avstrijskimi kolegi pa so vzorno sodelovali.

Podobno so ocenili tudi načelnik državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Darko Zunič, avstrijski veleposlanik Clemens Koja ter avstrijski obrambni ataše Ewald J. Hausdorf, ki je izpostavil zlasti medsebojno zaupanje, ki je bilo ključno za uspeh operacije.

Sama intervencija, v kateri je sodelovalo skupno skoraj 30 oseb, je bila sicer tako logistično kot z vidika obveščanja javnosti in zavarovanja območja izredno zahtevna, je ocenil regijski poveljnik civilne zaščite Zvezdan Božič, ki je bil tudi sam zelo zadovoljen z izidom intervencije.