mateja logar, janez poklukar Svet24.si

Najprej sledi nočno zapiranje lokalov? To so ...

zdravko pocivalsek bobo (3) Svet24.si

Minister Počivalšek je omenil "lockdown"

alenka bratusek bobo Svet24.si

Poslanci spregovorili o sanaciji bank in se ob tem...

le pen jansa tw Reporter.si

Janša se je srečal s »sovražnico EU« Marine ...

20200330-00997910 Necenzurirano

Matoz in Snežič skupaj po zemljišča na Obali

Tanja Ribič Odkrito.si

BRRRRR, TO počne Tanja Ribič?!

doncic re 1 Ekipa24.si

AKCIJA VEČERA! Dončić podal sebi, nato ...

Slovenija

Bolnišnice se polnijo s cepljenimi in prebolevniki - kdo je bolje zaščiten pred covidom?

Deli na:
Bolnišnice se polnijo s cepljenimi in prebolevniki - kdo je bolje zaščiten pred covidom?

Pacient na covidnem oddelku (fotografija je simbolična). - Foto: Reuters

Vlada je na dopisni seji 4. septembra prebolevnikom covid-19 podaljšala status od šestih na osem mesecev, teden dni pozneje pa ga je spet skrajšala na šest mesecev.

Na vprašanje, kakšno je bilo stališče svetovalne skupine v prvem in drugem primeru, na ministrstvu za zdravje niso odgovorili: »Šest mesecev za prebolevnike ostaja, ker je takšna EU strategija in se to nanaša tudi na digitalni certifikat.«

Prav tako trenutno zbirajo podatkov o tem, koliko prebolevnikov je hospitaliziranih, »ker bi bilo za to potrebno spremljati, ali in kdaj so imeli pozitiven PCR, poleg tega je potrebno upoštevati, da vsi, ki so covid preboleli, niso bili tudi testirani oziroma niso imeli pozitivnega PCR, ker so v določenem obdobju veljala priporočila, da se družinskih članov osebe, ki je covid prebolevala, in zbolijo znotraj karantenskega obdobja, ne testira, ampak se jih obravnava, kot da imajo covid.«

Po podatkih, ki so nam jih poslali z ministrstva za zdravje, je bilo v nedeljo hospitaliziranih 363 obolelih, od tega jih je bilo 97 na intenzivni negi. Med 266 obolelimi jih je bilo na oddelkih 182 necepljenih in 84 cepljenih, na intenzivni negi pa je bilo 81 necepljenih in 16 cepljenih.

»Trenutno za prebolevnike in cepljene vemo, da se začne po šestih mesecih koncentracija nevtralizacijskih protiteles zniževati in s tem se zmanjša tudi zaščita pred ponovno okužbo. Eksaktnih podatkov o tem, kdaj pa je nekdo ponovno dovzeten za okužbo, pa trenutno še ni, prav tako ni korelacije med protitelesi, ki se določajo v večini laboratorijev in koncentracijo nevtralizacijskih protiteles.

Kot veste je tudi veljavnost cepljenja pri nekaterih dejavnostih / aktivnostih omejena, tako kot je omejena veljavnost prebolevnosti. Trenutno se za najbolj učinkovito zaščito pred okužbo izkazuje kombinacija prebolevnosti in cepljenja, saj pri tej kombinaciji pride do največje koncentracije protiteles in celične zaščite.«

Po podatkih Luka Renka, ustvarjalca Covid-19 Sledilnika, je bilo včeraj na intenzivno nego sprejetih pet obolelih: dva polno cepljena in trije necepljeni neprebolevniki. Od prejšnjega tedna dalje je bilo na intenzivo sprejetih 65 obolelih: 11 polno cepljenih, dva delno cepljena in 52 necepljenih neprebolevnikov. Od 1. avgusta dalje pa je intenzivno nego potrebovalo 199 obolelih, od tega 32 polno cepljenih, trije prebolevniki, štirje delno cepljeni in 160 necepljenih neprebolevnikov.

Renko je objavil tudi podatke o tem, s katerimi cepivom so bili cepljeni hospitalizirani, pri čemer je treba vedeti, da ne odražajo realnega razmerja, saj je bilo z pfizerjem cepljenih 68 odstotkov ljudi, zato je tudi največ hospitaliziranih, cepljenih s tem cepivom.

Po podatkih ustanovitelja Covid-19 Sledilnika je bilo včeraj od 266 hospitaliziranih 84 cepljenih, od tega je bilo med 98 na intenzivni negi 16 cepljenih. Na akutnem oddelku je polno cepljenih 61 s pfizerjem, deset z astrozeneco, sedem z moderno in šest z janssenom. Na intenzivi pa jih je enajst cepljenih s pfizerjem, tri z astrazeneco in dva z moderno.

V univerzitetni kliniki Golnik so danes zjutraj imeli na navadnem covidnem oddelku 24 bolnikov, osem jih je bilo cepljenih (en med njimi samo s prvim odmerkom), na intenzivnem oddelku pa 7 bolnikov (noben ni bil cepljen): »Podatke sicer vsakodnevno sporočamo na Ministrstvo za zdravje. Koliko časa so prebolevniki ali cepljeni zaščiteni pred ponovno okužbo, še ne vemo. O veljavnosti imunosti presoja in odloča regulator.«

Direktor klinike doc. dr. Aleš Rozman je 30. avgusta v oddaji Odmevi na TV Slovenija dejal, da imajo v kliniki več cepljenih kot prebolevnikov. Povedal je še, da se imunost sčasoma zmanjšuje tako pri prebolevnikih kot pri cepljenih, zato je odločitev za tretji odmerek logična.

Loading...