kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Bojanu Veselinoviču grozi zapor

Deli na:

Direktor STA Bojan Veselinovič je lahko obsojen na tri leta zapora, ker naj bi v času, ko je bil odgovorni urednik informativnega programa Radia Slovenija, prejel 6000 evrov neutemeljenih izplačil. Na ljubljanskem okrožnem sodišču  Veselinoviču in za isto dejanje obtoženemu Sandiju Frelihu (takrat uredniku prvega programa Radia Slovenija) sedaj sodijo zaradi zlorabe zaupanja.

Direktor STA Bojan Veselinovič je lahko obsojen na tri leta zapora, ker naj bi v času, ko je bil odgovorni urednik informativnega programa Radia Slovenija, prejel 6000 evrov neutemeljenih izplačil. Na ljubljanskem okrožnem sodišču  Veselinoviču in za isto dejanje obtoženemu Sandiju Frelihu (takrat uredniku prvega programa Radia Slovenija) sedaj sodijo zaradi zlorabe zaupanja.

V sredo se je na ljubljanskem okrajnem sodišču nadaljevalo sojenje Bojanu Veselinoviču in Sandiju Frelihu, obtoženima za kaznivo dejanje zlorabe zaupanja. Kaznivo dejanje, za katero jima grozi do treh let zaporne kazni, naj bi storila v letih od 2000 do 2002, ko je bil Veselinovič odgovorni urednik informativnega programa Radia Slovenija, Frelih pa urednik prvega programa Radia Slovenija. V tem času naj bi dobila neutemeljena izplačila od Radia Slovenija, Veselinoviču tožilec Matija Benulič očita, da je neutemeljeno prejel šest tisoč evrov, Frelih pa devet tisoč evrov.

Veselinovič je imel v navedenem času na RTVS sklenjeno individualno pogodbo o zaposlitvi, v kateri je bilo izrecno določeno, da se mu poleg plačila po tej pogodbi ne obračunavajo nobeni dodatki za delo med državnimi prazniki, druge proste dni, za dodatne obveznosti … Tudi za Freliha je veljalo enako, le da je imel on namesto v individualni pogodbi o zaposlitvi to določeno v posebnem sklepu.

V nasprotju s tem sta za dodatno novinarsko delo, ki ni sodilo neposredno v obveznosti odgovornega urednika in urednika, prejela navedena zneska v obliki plačila za nadure, praznično, nedeljsko delo.

Sodnica Barbara Klajnšek (ta sodi tudi v razvpiti zadevi Patria Janezu Janši in drugim obtoženim) je na naroku prejšnji teden zaslišala Aleksa Štakula, generalnega direktorja RTVS v času, ko naj bi Veselinovič in Frelih storila kaznivo dejanje. Zaslišan je bil še Jože Šrot, tedanji pomočnik direktorja radijskih programov na Radiu Slovenija, in Miha Lampreht, tedanji odgovorni urednik zunanjepolitične redakcije informativnega programa Radia Slovenija.


Zastopnika obtoženih, odvetnika Andrej Razdrih (Veselinovičev) in Miha Kozinc (Frelihov), sta z zaslišanji skušala pokazati, da je bilo dodatno plačilo ljudem z individualnimi pogodbami za njihovo dodatno novinarsko delo takrat v praksi izplačano v obliki nadur, nočnega dela … Tako naj bi bilo, ker zaradi varčevanja RTV-hiše niso mogli več dobivati dodatnega plačila na podlagi avtorskih pogodb.

Škoda, da je bilo sojenje preloženo na novi narok 10. januarja 2011, saj bi moral biti prejšnjo sredo zaslišan tudi tedanji direktor Radia Slovenija Andrej Rot. Kot je povedal tožilec Benulič, je Rot med kazenskim postopkom že pojasnil, da je Štakul vedel za nepravilna izplačila; tudi Rot je včasih opozoril na velika izplačila za nadurno delo na Radiu. Po  Rotovih besedah so bili nezakonitega in neutemeljenega izplačevanja nadur in nočnih ur v informativnem programu Radia deležni tudi drugi zaposleni na podlagi individualnih pogodb, ki jim to ni pripadalo.

V zvezi s kazenskim postopkom smo za pojasnilo prosili tudi odvetnika Miha Kozinca, čigar odgovor je bil kratek: »Nič vam ne bom razlagal, če boste kaj napisali napačno, pa bomo zahtevali popravek.«

Morda bomo naslednje leto končno izvedeli, ali se bo moral Veselinovič posloviti od položaja direktorja Slovenske tiskovne agencije in sprejeti novi položaj – zapornika.