Revija Reporter
Slovenija

Bojan Zalar, generalni direktor psihiatrične klinike v Ljubljani: Vsakemu lahko kdaj počijo živci

Ana Jud
9 2.126

18. jun. 2023 20:00 Osveženo: 6:47 / 19. 6. 2023

Deli na:

Bojan Zalar, generalni direktor psihiatrične klinike v Ljubljani

Primož Lavre

Dr. Bojan Zalar je prijazen, a rahlo nezaupljiv sogovornik, kar nas ne čudi – klinični psiholog, ki psihiatrijo v prestolnici vodi že celih petnajst let, je zadnje čase deležen obilo negativne medijske pozornosti. Nenadoma so se nanj zgrnile obtožbe, da naj bi negovalno psihiatrično osebje paciente sistematično prisilno zapiralo, pretepalo, dušilo z blazinami. Bolniki naj bi bili žrtve spolnih zlorab. Želeli smo ugotoviti, kaj se dogaja?

"Vse obtožbe so neosnovane govorice, ki se generirajo v sodbe in pridih brezpravnosti, ulice, tako da občasno ne vem, kako naj se še branim?" Se sprašuje v pogovoru za naš časnik; in dodaja: "Vedno sem menil, da so mediji steber resnice, pravice, zdaj dvomim."



Je velik zagovornik psihoterapije in pravi, da bi bilo super, če bi v okviru zdravstvene reforme področje psihoterapije pri nas uzakonili po vzoru Nemčije, če se politika odloči, da tak način psihoterapevtskega zdravljenja prevzame javni plačni sistem: "V nemškem zdravstvenem sistemu imajo v zdravstvu odobrenih deset psihoterapevtskih t. i. seans v predhodni psihodiagnostični podlagi. Ta se po aplikaciji psihoterapije ponovi, in če diagnostika zazna napredek, odobrijo še nadaljnjih deset seans."

"To, da pri nas delajo ljudje, ki bi se nad pacienti izživljali, so fabule! Če povem zase ... Ko grem domov iz službe, za psihiatrijo ne želim več niti slišati. Sem izčrpan ali naveličan od nepotrebnih problemov! In jaz naj bi potem paciente prisilno zadrževal in mučil!? Lepo vas prosim, no!" čustveno reagira na obtožbe o nasilju nad pacienti. In obrazloži: "Preverili smo vse pri nas, in vsi so nasilje zanikali. Kako je to možno? Pri nas vsi rečejo, da so zadovoljni, v medijih pa govorijo o zlorabah – tega ne razumem? Priznam pa, da do konfliktov lahko pride, kar pomeni, da ob nasilnem pacientu kdo kdaj malo bolj ostro odreagira, osebje je večkrat tudi poškodovano, ampak to je pri našem delu običajno, ker delamo s posebej težkimi bolniki. Vse to so življenjske situacije. Ni pa načrtnega izživljanja, prosil bi ljudi, da ne nasedajo tem izmišljotinam, ker tako najbolj škodujejo ravno bolnim."

Eden glavnih očitkov, ki v javnosti letijo nanj, je, da v bolnišnici v Polju paciente privezujejo. Dr. Zalar privezovanju na posteljo ni naklonjen in zagotavlja: "Čakam, da bomo lahko odpravili privezovanja, enako kot smo odpravili prisilne jopiče. Eden od načinov je v napihljivih blazinah, ki človeka obdajo z vseh strani, da ga varujejo pred njim samim in mu hkrati dopustijo malo premikanja, potem človek ne občuti stvari, ki jih žal čuti ob privezu."

Če mu bodo pristojne institucije dokazale nasilje nad pacienti, se je pripravljen nemudoma opravičiti vsakemu posebej in odstopiti s položaja, ki ga trenutno zaseda. Do tedaj pač ne.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24