stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Boj za vrh SD: Prednik si ne zapira vrat, Fajonova še ne ve, ali bo kandidirala

Deli na:
Boj za vrh SD: Prednik si ne zapira vrat, Fajonova še ne ve, ali bo kandidirala

Tanja Fajon med zaslišanjem v DZ - Foto: DZ/Matija Sušnik

Pred aprilskim volilnim kongresom se bo v ponedeljek v SD izteklo evidentiranje kandidatov za vodstvena mesta. Oči bodo uprte zlasti v kandidate za mesto na čelu stranke, pa tudi glavnega tajnika. Predsednica SD Tanja Fajon odločitve o vnovični kandidaturi še ni sprejela, šef poslancev Jani Prednik pa je danes dejal, da si ne zapira nobenih vrat.

V SD se aprila na izredni volilni kongres podajajo po tistem, ko je stranko močno zatresla afera ob nakupu stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani, ki je s čela ministrstva za pravosodje odnesla ministrico Dominiko Švarc Pipan. Na slednjo so se zgrnili očitki o netransparentnem in negospodarnem nakupu, Švar Pipan pa je v preteklih tednih zatrjevala, da je bila pri nakupu zavedena, prst pa je pri tem uperila tudi v nekatere uslužbence ministrstva in člane stranke, med drugim generalnega sekretarja SD Klemna Žiberta, ki je s te funkcije tudi odstopil.

Njegovo funkcijo je začasno zasedel dolgoletni član stranke Matevž Frangež, v SD pa so se odločili, da gredo aprila na volilni kongres. Na slednjem bodo torej ob predsedniku oz. predsednici stranke volili še štiri podpredsednike, glavnega tajnika, člane predsedstva in nadzornega odbora stranke.

Predsednica SD Fajon doslej še ni izrecno povedala, ali se bo aprila podala po zaupnico za vnovičen mandat na čelu stranke. "Odločitve še nisem sprejela," je danes navedla za STA. Obenem je poudarila, da s stranko in socialnodemokratskimi vrednotami živi in deluje že vrsto let ter da ji ni vseeno za ljudi, ki dobro delajo v stranki, kot tudi ne za njene vrednote. "Trenutno je moja glavna skrb, da Socialni demokrati obnovimo zaupanje ljudi, ki ga je močno načela afera pravosodna palača. Pa tudi, da organi odkrivanja in pregona podajo odgovore, ki jih vsi upravičeno pričakujemo. Nadaljevali bomo s trdim delom za ljudi," zatrjuje Fajon.


Prepričana je, da so z odločitvijo za volilni kongres v SD dokazali, da so pripravljeni sprejemati odgovornost, da niso stranka, ki pometa probleme pod preprogo, in da se znajo soočiti s prihodnjimi izzivi. "Kongres bo priložnost za dodaten zagon," je odločena Fajon.

Medtem pa možnost, da se vnovič poda v boj za stolček na čelu SD, kot kaže, dopušča vodja poslanske skupine SD Prednik. "Ne zapiram si nobenih vrat, tako kot tudi verjetno nihče drug. Bo pa potrebna volja članstva, članstvo bo tisto, ki bo izvolilo celotno naslednje vodstvo. Prav je, da članstvo pove, kdo bo njihov vodja stranke, in kdo bo zasedel tudi vse ostale pozicije," je dejal danes ob odhodu s koalicijskih usklajevanj.

Kot je spomnil, v stranki trenutno tečejo postopki evidentiranja. "Ko se ti postopki končajo, bomo videli, kaj si želi naš teren, kaj si želi članstvo in bomo tudi posamezniki, ki bomo ali pa ne bomo evidentirani za kakršnokoli funkcijo, potegnili določene poteze. Karkoli govoriti vnaprej je nekorektno," je še dejal Prednik.

Med morebitnimi imeni je v zadnjih tednih zaokrožilo tudi ime župana Ajdovščine in predsednika Županskega foruma SD Tadeja Beočanina. Del članstva pa bi si na vrhu stranke želel videti dolgoletnega člana stranke, sedanjega gospodarskega ministra Matjaža Hana, v katerem naj bi videli "naravnega naslednika" za vodenje stranke. Han je sicer v izjavah že večkrat dejal, da na aprilskem volilnem kongresu ne bo kandidiral.