zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Bogovič napovedal kandidaturo za novega predsednika SLS

Deli na:
Bogovič napovedal kandidaturo za novega predsednika SLS

Foto: Primož Lavre

Podpredsednik SLS Franc Bogovič bo na kongresu 2. marca kandidiral za novega predsednika stranke, je sporočil po včerajšnjem kolegiju ožjega vodstva SLS. Bogovič želi nadaljevati doslej zastavljeno delo v SLS. Dosedanji predsednik Radovan Žerjav se namreč s kongresom umika z vrha stranke, kandidaturo pa je sicer že napovedal tudi Laris Gaiser.

Bogovič na kongresu stranke pričakuje podporo. Verjame namreč, da je s svojim 25-letnim delom v stranki pokazal, iz "kakšnega testa" je. Sicer pa pričakuje podporo članov kongresa tudi glede na številne pozive in spodbude h kandidaturi v zadnjem času. Podpira ga tudi vodstvo SLS.

Bogovič verjame, da lahko s tako ekipo nadaljujejo usmeritev, ki jo je imela stranka v zadnjih štirih letih. Zato oba podpredsednika stranke, Olgo Franca in Janeza Tomšiča, prosi, naj spet kandidirata za to funkcijo. Ob tem je tudi prepričan, da bo članstvo kongresa izvolilo vodstvo po meri in normah, ki so si jih v SLS zadali v zadnjih štirih letih.

Olga Franca in Janez Tomšič sta Bogoviča tudi na novinarski konferenci podprla v kandidaturi. Franca verjame, da bo Bogovič stranko peljal naprej po poti, ki jo je začrtal Žerjav. Po njenem mnenju je namreč oseba, ki zna povezovati članstvo, združiti ljudi in stranko peljati k zastavljenim ciljem. Pojasnila je, da je pripravljena nadaljevati delo v vodstvu SLS.

Tudi Tomšič je izpostavil, da je vodstvo v zadnjih štirih letih vedno delovalo enotno, kar je bila po njegovem mnenju bistvena garancija za uspeh stranke in zato mora tako ostati tudi v prihodnje. Pojasnil je, da so v času iskanja novega predsednika imeli pred sabo le cilj zagotoviti nadaljevanje ideje jasnih etičnih standardov in norm stranke.


Predsednik SLS Žerjav je dejal, da se izteka ena etapa vodstva SLS, ki je ves čas delalo zelo dobro, ekipno in učinkovito. Po njegovih besedah so enotno sprejemali odločitve, tudi najtežje, tako v prejšnjem mandatu, ko so bili v opoziciji, kot sedaj v vladi. "Štiri leta smo garali in iz izhodišča, ki za stranko ni bilo obetavno, ustvarili stranko, ki je resen igralec na političnem parketu," je prepričan Žerjav.

Pojasnil je, da so poskušali vpeljati nove standarde in norme v političnem prostoru, kar da jim je v veliki meri uspelo. "Začenja se nova etapa, novo obdobje stranke," je dejal Žerjav, ki verjame, da bo to obdobje še bolj učinkovito, kot je bilo zadnje. "SLS se ne more zgledovati po drugih strankah, biti moramo zgled drugim," ugotavlja. Po njegovem mnenju so našli najboljšo možno rešitev, zato je prepričan, da bo Bogovič najboljši možni predsednik SLS in tudi, kot pravi, njegov predsednik.

Kljub temu pravi, da bodo pač delegati povedali, koga želijo za predsednika in kakšno politiko stranke želijo v prihodnje. Ob tem pa je spomnil, da so v zadnjih štirih letih s svojo politiko stranko pripeljali na tretje mesto po javnomnenjskih anketah. Če se bodo delegati odločili za kakšno drugo politiko, jo bodo spoštovali. A glede na poznavanje položaja in razmišljanja članov stranke verjame, da do kakšnih spektakularnih presenečenj ne more priti.

Rok za oddajo kandidatur v organe in funkcije v stranki se sicer izteče 11. februarja.

Žerjav je odgovarjal tudi na vprašanja glede morebitnih pogovorov SLS za oblikovanje projektne vlade. Včeraj je že pojasnil, da se z začasno vodjo PS Alenko Bratušek ne bo pogovarjal. A obenem poudarja, da je rešitev treba iskati in bo zato potekala "takšna ali drugačna" komunikacija. "Zapiranje v bunkerje je neodgovorno dejanje," je ocenil. Zagotavlja pa, da rešitev ne bodo iskali pred kamerami.