Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Bogatenje z javnim zdravstvom: to je dobavitelj, ki je prejel 56 milijonov evrov v poslih z državo

Deli na:
Bogatenje z javnim zdravstvom: to je dobavitelj, ki je prejel 56 milijonov evrov v poslih z državo

Prekmurski zdravstveni dobavitelj Peter Podlunšek je šef podjetja Medicop. - Foto: Nataša Juhnov

Podjetje Medicop prekmurskega podjetnika Petra Podlunška se ukvarja z izdelavo centralnih sistemov za medicinske pline, bolniških kanalov, naprav za kisikovo terapijo in medicinskih aspiratorjev. Razvijajo reševalna in sanitetna vozila za prevoz pacientov. Od leta 2003, do koder sežejo podatki aplikacije Erar, je firma iz naslova javnega zdravstva prejela že 56,2 milijona evrov.

Največ od Osnovnega zdravstva Gorenjske (skoraj šest milijonov evrov), UKC Ljubljana 5,4 mio evrov, Zdravstvenega doma Novo mesto (2,4 mio evrov), mariborskega zdravstvenega doma (2,3 mio evrov) in Zdravstvenega doma Ptuj (dva mio evrov). Kot imajo zapisano na svoji spletni strani, so njihovi izdelki umeščeni v bolnišnicah in zdravstvenih centrih v 60 državah po vsem svetu. Dodajajo, da njihove izdelke uporabljajo skoraj vse zdravstvene ustanove v Sloveniji.

V zadnjih dveh letih jim je čisti dobiček sicer nekoliko upadel (lani je znašal 141.222 evrov, predlani pa ga je bilo 100.505 evrov), leta 2019 ga je bilo skupaj 981.122 evrov, leto pred tem 550.153 evrov. Prenesenega čistega dobička je bilo konec lanskega leta že 5,3 milijona evrov. Lani so ustvarili 12,3 milijona evrov prihodkov od prodaje, predlani je bil ta znesek 10,9 milijona evrov.

Še vedno največ prihodkov pridobijo od slovenskih javnih zdravstvenih ustanov – lani je bilo tega denarja skoraj sedem milijonov evrov. Lani so uvedli tudi nov proizvodno-prodajni program: proizvodnjo rekreacijskih vozil. Gre za kamper kabine na platformi pick-up vozil pod blagovno znamko Podlunšek. Poleg tega izvajajo zastopanje, prodajo in servis defibrilatorjev in druge opreme ameriškega proizvajalca Strykerja za Slovenijo.



Družba je do zdaj prejela 1,6 milijona evrov subvencij od ministrstva za gospodarski razvoj. Raste tudi število zaposlenih. Lani so dodatno zaposlili 36 sodelavcev, enajst jih je prekinilo delovno razmerje. Zaposlenih so imeli decembra lani 131 ljudi. V upravi podjetja s sedežem v Nemčavcih pri Murski Soboti je poleg 52-letnega Podlunška, ki je tudi edini lastnik, še Tadej Ružič. Lani sta iz tega naslova skupaj prejela 153.511 evrov bruto.

Firmo sta še v času Jugoslavije ustvarila Podlunškova starša. O njegovem očetu Aleksandru smo od Prekmurcev slišali veliko dobrih besed. Manj za njegovega sina, češ da je drugače od očeta bolj usmerjen nase in na svoje interese kot na širšo skupnost. Če mu kdo ni po godu, postane precej neprijetno temperamenten, so dodali. Vodenje podjetja je od staršev prevzel pred desetimi leti.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24