pomlad Svet24.si

Tedenski horoskop: Čas je za razmislek, kje lahko...

annie-charlotte Svet24.si

25-letnica v razmerju z dvema moškima: "Ne varam,...

Boštjan Gorjup Necenzurirano

Odstopil direktor enega največjih slovenskih ...

hisa mojca pasek setinc mile-pl015 Reporter.si

Skrivnost elitne vile za pol milijona: kako sta si...

nika prevc Ekipa24.si

Poglejte to! Kako se je kalil veliki kristalni ...

Thomas naj bi vedel preveč Odkrito.si

Je pokojni Kingston vedel, kaj je narobe s Kate?

doncic Ekipa24.si

Uau! To je ta nora Dončićeva trojka, ki je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Bodo župani spet lahko poslanci? Pripravlja se sprememba zakona, s katero bi odpravili nezdružljivost županske in poslanske funkcije

Deli na:
Bodo župani spet lahko poslanci? Pripravlja se sprememba zakona, s katero bi odpravili nezdružljivost županske in poslanske funkcije

Upam, da bodo to neumnost zdaj poslanci spremenili, nam je dejal župan Destrnika Franc Pukšič - Foto: Primož Lavre

Če bodo poslanci odpravili nezdružljivost svoje funkcije z župansko, bi imela SLS več možnosti za vrnitev v državni zbor.

»Ena največjih neumnosti je bila sprememba zakona, s katero sta poslanska in županska funkcija nezdružljivi. Župan Destrnika, ki odloča o dobrih dveh milijonih evrov, ne sme biti poslanec, mestni svetnik v Ljubljani, ki odločal o milijardah v mestnem proračunu, pa je lahko. Upam, da bodo to neumnost zdaj poslanci spremenili,« nam je dejal župan Destrnika Franc Pukšič, ki je tudi zelo pomemben član SLS, zunajparlamentarne politične zaveznice SDS.

Po naših informacijah se res pripravlja sprememba zakona o poslancih, s katero bi odpravili nezdružljivost županske in poslanske funkcije. Za spremembo zakona bi zadostovala navadna parlamentarna večina, saj ne gre za volilni zakon, za katerega je potrebno zbrati dvetretjinsko podporo.

Za spremembo zakona si najbolj prizadeva SLS, ki je iz državnega zbora izpadla prav zaradi spremembe zakona, ki onemogoča sočasno opravljanje županske in poslanske funkcije.

V 10. členu zakona o poslancih piše: »Poslanec ne sme biti hkrati član državnega sveta niti ne sme opravljati druge funkcije ali dela v državnih organih. Poslanec tudi ne sme opravljati funkcije župana in podžupana v občini.« Zakon bi spremenili tako, da bi črtali drugi stavek. Z ministrstva za javno upravo, ki je pristojno za to zakonodajo, so nam sporočili, da ne načrtujejo sprememb zakona o poslancih.

Zato je bolj verjetno, da bodo predlog za spremembo zakona vložili kar v državnem zboru. Zanjo si najbolj prizadeva SLS, ki je iz državnega zbora izpadla prav zaradi spremembe zakona, ki onemogoča sočasno opravljanje županske in poslanske funkcije. Ker ima še vedno veliko županov, bi imela z odpravo te nezdružljivosti več možnosti za vrnitev v parlament, s čimer bi SDS dobila političnega zaveznika za sestavo naslednje vlade. Spremembo naj bi podprle še druge koalicijske stranke in SNS.