sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

sumi stanovanje xx Necenzurirano

Omejitev AirBnB brez stanovanjske politike je le ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Bo UKC še pošiljal otroke na operacije v Izrael?

Deli na:
Bo UKC še pošiljal otroke na operacije v Izrael?

Foto: Bobo

Predstavniki UKC Ljubljana in starši otrok s prirojenimi srčnimi napakami so sedli za skupno mizo. Med drugim so govorili o tem, ali bo UKC še pošiljal otroke na operacije v Izrael. Po besedah v. d. generalnega direktorja Andreja Baričiča se morajo glede tega dogovoriti tudi z ZZZS. Baričič je tudi napovedal ukrepe v programu, a jih še ni razkril.

Predstavnica staršev otrok s prirojenimi srčnimi napakami Petra Aleš je v izjavi medijem po sestanku povedala, da so se v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana očitno začeli zavedati tega, kar je najbolj ogrožajoče za otroke, to so medsebojni odnosi v programu srčne kirurgije.

Tako je vodstvo UKC povedalo staršem, da se na medsebojnih odnosih v programu dela in jih bodo morda lahko o spremembah obvestili že na prihodnjem sestanku naslednji mesec.

Baričič je glede reševanja medsebojnih odnosov dejal, da so se "pogovorili in pogovarjali, v prihodnjih dneh pa bom sprejemal ukrepe". Kakšni so ti ukrepi, ni želel razkriti.

Sicer pa so včeraj govorili tudi o tem, ali bo UKC tudi v prihodnje na operacije v Tel Aviv pošiljal otroke, ki jih je v preteklosti že zdravil izraelski kirurg David Mishaly. Kot pravi Baričič, bodo v te pogovore morali vključiti tudi plačnika, to je Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

Z Mishalyjem sicer UKC nima več pogodbe o sodelovanju od oktobra lani, a že pred tem nekaj časa ni operiral v Ljubljani. So pa k njemu na operacije pošiljali otroke, ki so se pri njemu že zdravili in če so starši tako želeli.

Pri tem pa Baričič meni, da če bodo v prihodnje sodelovali z Mishalyjem, mora biti to sodelovanje vzpostavljeno na ravni bolnišnic.

Predsednik Zdravniške zbornice Slovenije Andrej Možina pa meni, da je legitimna želja staršev otrok, ki jih je Mishaly v preteklosti že operiral, da jih operira znova. "Podpiram tovrstna razmišljanja, saj tam, kjer je zaupanje staršev v operaterja, mislim, da bi morali poiskati kompromis s kirurgom ne glede na porušene odnose med Mishalyjem in UKC", je dejal Možina.

Sicer pa je bilo po Možinovem mnenju srečanje med UKC in starši teh otrok korak v pravo smer. "Presenečen sem, kako hitro se krepi zaupanje med starši in UKC. Vsi se zavedamo, da se brez zaupanja ne bo dobro končalo za program otroške srčne kirurgije," je povedal.

Aleševa pa je dejala, da je pot do zaupanja še dolga, saj se v tako kratkem času ne more popraviti vsega, kar je bilo več let narobe.

Tako včeraj tudi niso mogli razrešiti vseh odprtih vprašanj, saj jih je po besedah Aleševe preveč. Je pa vesela, da so začeli z dialogom in da bodo s pogovori nadaljevali tudi v prihodnje. "Mislim, da smo dosegli najnižjo točko. Upam, da je to res in da bo šlo odslej samo navzgor," je dejala.

Na sestanku so se tudi dogovorili, da bodo UKC in starši nadaljevali s komunikacijo, pri čemer se bodo vzdrževali vseh pojavljanj in javljanj v medijih, ki bi lahko sejali dodaten dvom in negotovost med starši, je povedal Baričič.

Ni pa vodstvo UKC staršem še predstavilo poročila o izvajanju programa v zadnjem letu in pol, kakor jim je naročila tudi ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc. Rok za pripravo poročila, ki obsega delovanje programa, odkar ga vodi Tomislav Klokočovnik in v njem ne deluje več Mishaly, se namreč še ni iztekel. A vodstvo UKC trdi, da je program sedaj varen za otroke.