SOAP BOX RACING 1 Svet24.si

Za veliko zabave, a tudi resno dirkanje, priprave ...

bencin, dizel, bencinska-črpalka, gorivo Svet24.si

Bencin in dizel od polnoči dražja

20230120-01202464 Necenzurirano

Koga bi odpuščal šef NLB? Šolnike, zdravnike ...

vzporedna oblast kucan golobic pececnik brodnjak jenull Reporter.si

Vzporedna oblast: Kučan, Golobič, Pečečnik - ...

djokovic Ekipa24.si

Neuničljivi Đoković piše zgodovino: srbski ...

barbara-vidovič Odkrito.si

Barbara Vidovič: »Imam najlepši poklic na svetu!«

barcelona dembele Ekipa24.si

Zmago Barcelone zasenčila poškodba! Vse boljši ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Bo šef Udbe Janez Zemljarič »zrihtal« več denarja za Brlekov Festival?

Deli na:
Bo šef Udbe Janez Zemljarič »zrihtal« več denarja za Brlekov Festival?

Foto: Mediaspeed

Otvoritvenega koncerta na Slovenskih glasbenih dnevih se je udeležil tudi nekdanji udbovski in partijski funkcionar Janez Zemljarič s soprogo Tino Tomlje, po prireditvi pa je kramljal z direktorjem Festivala Ljubljana Darko Brlekom, ki sodi v krog odvetnika Mira Senice, katerega partnerica Katarina Kresal je bila od 2007 do 2011 predsednica LDS, Brlek pa je takrat vodil odbor za kulturo v stranki.

Festival Slovenski glasbeni dnevi se je začel 17. marca in letos poteka že 32. leto zapored. Povezuje ustvarjalne in poustvarjalne muzikološke sinergije osrednjih slovenskih glasbenih institucij, kot so Slovenska filharmonija, Društvo prijateljev glasbe, Društvo slovenskih skladateljev, Koncertni atelje, Glasbena matica Ljubljana in RTV Slovenija. Poleg tega odpira možnosti za predstavitev del domačih skladateljev. Otvoritveno se je pričel s Koncertnim Ateljejem društva slovenskih skladateljev, na katerem je bilo moč prisluhniti novim in že uveljavljenim stvaritvam s področja glasbenega ustvarjanja.

Med obiskovalci je bil tudi znani novinar in kulturni kritik Marijan Zlobec, ki je na svojem blogu zapisal, da je Brlek precej kritiziral državo oziroma kulturno ministrstvo, ki to pomembno kulturno manifestacijo premalo podpira, čeprav s svojo kontinuiteto in bogatim programom državno podporo več kot opravičuje. Kot je še ugotovil Zlobec, se je »manjko« države pokazal tudi v odsotnosti katerega koli predstavnika oblasti na uvodnem koncertu v Slovenski filharmoniji.

No, če že tam ni bilo premierja Mira Cerarja z njegovo novo spremljevalko Mojco Stropnik ali ministra Toneta Peršaka oziroma katerega od njegovih visokih uradnikov, je bil tam vsaj Janez Zemljarič, ki je pri Cerarjevi vladi očitno zelo dobro zapisan, sicer ne ga ne bi na ministrstvu za gospodarstvo sprejemali z odprtimi rokami. Seveda ima tudi veliko večji vpliv kot denimo Peršak, zato je za Brleka verjetno tudi pravi naslov za kakršne koli pripombe.