najden-predmet Svet24.si

Ste izgubili skiro ali motoristični kovček?

bencin Svet24.si

Če vlada ne bo posegla s trošarinami, bo bencin ...

bali Necenzurirano

Od Balija do Colorada in Angole: poslanski turizem...

zoran jankovic PL Reporter.si

Omrežje velike mestne družine: To so pripadniki ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Olga: Miha si je dovolil to, česar si ne bi smel ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Bo država zaradi Magne razlastila štajerske kmete?

Deli na:
Bo država zaradi Magne razlastila štajerske kmete?

Kmetijska zemljišča v občini Hoče-Slivnica, kjer je predvidena gradnja lakirnice. - Foto: Bobo

Ministrstvo za gospodarstvo še vedno usklajuje vsebino pogodb z graško Magno glede načrtovane vzpostavitve proizvodnje v proizvodni coni Hoče Slivnica.

Kljub temu so predstavniki ministrstva za STA zagotovili, da za zdaj od začrtane časovnice ni večjih odstopanj, zato bi investitor z gradnjo lahko začel julija. Odkupili so tudi že večino zemljišč.

Kot so pojasnili na gospodarskem ministrstvu, skupaj z občino intenzivno delajo na vzpostavitvi poslovne cone. Z večino lastnikov so že podpisali pogodbe in ti so tudi že prejeli kupnine, medtem ko so ostalim vročili zavezujoče ponudbe v skladu s posebej za Magnin projekt sprejetim zakonom o zagotavljanju pogojev za izvedbo strateške investicije.

"Kljub vročenim zavezujočim ponudbam potekajo vse aktivnosti v smer, da v nobenem primeru ne bi bilo potrebno uporabiti zakonskih določil o razlastitivi," še naprej zagotavljajo na ministrstvu, kjer so se po neuradnih informacijah dogovorili tudi s tistimi lastniki zemljišč in kmeti, ki so se najdlje upirali. Tako naj bi bilo problematičnih le še nekaj hektarjev zemljišč, kjer pa do težav prihaja zaradi neurejenega lastništva.


Nekateri lastniki ali dosedanji najemniki zemljišč, ki živijo od kmetijstva, bodo v skladu z dogovori deležni nadomestnih zemljišč, ki naj bi jih država zagotovila iz kvote Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov RS ter sta z njimi doslej upravljala javni gospodarski zavod Rinka ob zaporu v Rogozi in Perutnina Ptuj v Hotinji vasi.

Država namerava z avtomobilsko multinacionalko podpisati dve pogodbi; prva je povezana z dodelitvijo spodbude podjetju, ki jo vlade podpišejo z vsakim tujim investitorjem, druga pa bo podpisana zato, ker gre v primeru tega projekta za strateško investicijo na razvojnem območju. Ta bo vsebovala vse zakonske zahteve - pravice in obveznosti obeh strani, zaveze glede obsega investicije in opredelitev posledic neizpolnitve.

Vlada je Magni že dodelila finančno spodbudo v višini 18,6 milijona evrov, ki bo po besedah državnega sekretarja na gospodarskem ministrstvu Aleša Cantaruttija hitro povrnjena. Tovarna naj bi namreč v naslednjih treh letih samo iz naslova davkov in prispevkov predvidoma prispevala 15 milijonov evrov, medtem ko naj bi celotni zunanji učinki investicijskega projekta znašali skoraj 70 milijonov evrov.

Čeprav se od začetka projekta govori, da bo tovarna prinesla 3000 novih delovnih mest, je za zdaj investitor napovedal, da bo v lakirnici zaposlil okoli 400 ljudi. Magna je že pred časom objavila prve oglase za zaposlitve. Do konca leta pričakujejo potrditev druge faze, ki naj bi bila obsežnejša kot prva.