princ william, princ harry, meghan markle, kate middleton Svet24.si

Tega Kate Midleton še danes ni odpustila Meghan ...

Užgorod Svet24.si

Po poljskih v blokado še slovaški tovornjakarji,...

slovenske-železnice, železniška-postaja-jesenice Necenzurirano

To je železniška postaja, ki nas bo stala 126 ...

bobnar lindav mnz Reporter.si

(EKSKLUZIVNO) Sova ovadila Bobnarjevo in Lindava

kopitar Ekipa24.si

Kopitar in holivudski uvod v tekmo: Slovenec, ...

natalija-bratkovič, kmetija-2023 Njena.si

Po Kmetiji voditeljica opravlja tudi to delo

ronaldo Ekipa24.si

Ronaldo s pomočjo partnerja ogoljufal številne?!...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Bo ljubljanski podžupan Samo Logar portoroške hotele Istrabenz turizma prodal srbskemu tajkunu Miodragu Kostiću?

Deli na:
Bo ljubljanski podžupan Samo Logar portoroške hotele Istrabenz turizma prodal srbskemu tajkunu Miodragu Kostiću?

Lastnik Gorenjske banke je srbski poslovnež Miodrag Kostić, ki je hkrati tudi lastnik Grand Hotela Kempinski v Portorožu, ki je konkurenca hotelom v lasti družbe Istrabenz turizem. Poleg tega je lastnik portoroškega letališča in svoj poslovni imperij širi po Sloveniji. - Foto: Bobo

Ugodne vikend počitnice ljubljanskega podžupana iz vrst Svobode Sama Logarja v portoroškem Hotelu Slovenija dobivajo nove razsežnosti, saj je upravo družbe Istrabenz turizem, ki mu je omogočila nočitev z zajtrkom po 80 evrov, izbral nadzorni svet pod njegovim vodstvom.

Po naših virih naj bi Logar v portoroškem hotelu pod ugodnimi pogoji dopustoval tri vikende sredi glavne turistične sezone, ne le zgolj med 28. in 30. julijem. Informacijo smo želeli preveriti tako pri njemu kot pri upravi družbe, vendar nam niso odgovorili. Kot smo že poročali, so v Hotelu Slovenija tri vikende pozneje dve nočitvi z zajtrkom za eno osebo na spletu ponujali za 655 evrov.

Logar nam je takrat odgovoril, da je ponudbo pripravil oddelek rezervacij družbe Istrabenz turizem: »Popustov na storitev nisem zahteval, prav tako kakršnikoli popusti niso razvidni iz ponudbe. Ob odhodu sem sam poravnal vse stroške storitev, ne zgolj prenočitve, pri čemer sem prepričan, da so bili pogoji bivanja v hotelu in cene vseh drugih storitev določeni in obračunani skladno s politiko uprave oz. prodajne službe ter veljavnim cenikom družbe.«

Toda Logar nam ni odgovoril na vprašanje, zakaj je izbral prav hotel iz družbe, kjer je predsednik nadzornega sveta. Ključno je vprašanje, ali mu je uprava prav zaradi tega razloga omogočila bistveno ugodnejšo ponudbo nočitve z zajtrkom, kot sicer velja za druge turiste. To sicer lahko omogoči poslovnim partnerjem, ne pa nadzornikom, ki jim morajo gledati »pod prste«. Kot smo že poročali, zadevo zdaj preučujeta tako KPK kot tudi SDH, katere predstavnik je Logar v nadzornem svetu družbe.

Foto: Stanko Gruden, Istrabenz turizem - Samo Logar je za prenočitev v Hotelu Slovenija v Portorožu za konec tedna sredi sezone plačal 80 evrov

Kot član Stranke zelenih dejanj (ZDEJ) Jureta Lebna je bil zaslužen za to, da jo je prevzel Robert Golob in preimenoval v Gibanje Svoboda, ki je nato močno zmagalo na lanskih volitvah. Po njih je bil Logar nagrajen z dvema vodenjema nadzornih svetov gospodarskih družb, in sicer Istrabenz turizem in Elektra Maribor. V oba nadzorna sveta je bil julija lani imenovan kot predstavnik Slovenskega državnega holdinga (SDH).

V času njegovega vodenja nadzornega sveta Istrabenz turizem so v družbi izbrali novega predsednika uprave Aleša Semejo. Postopek se je začel sredi poletja in končal novembra, z novim letom pa je prevzela posle uprava z novim predsednikom, prejšnji predsednik Aleš Buležan je ostal član uprave. Formalno je postopek vodila kadrovska agencija Re HR, Renata Zadravec s. p., ki jo je izbral nadzorni svet pod Logarjevim vodstvom. Iz Ajpesa je razvidno, da je bila agencija ustanovljena 1. oktobra lani in da je bila 8. julija letos izbrisana iz registra. To lahko pomeni, da je bila ustanovljena zgolj za ta namen.

Kot so takrat pisali na portalu Regional Obala, je bila pogodba z Zadravčevo sklenjena že septembra, torej preden je ustanovila svojo agencijo, vendar jo je Istrabenz turizem sklenil s kadrovsko agencijo Alexander Hughs iz Zagreba, za katero omenjena gospa dela. Iz družbe Elektro Maribor pa so nam odgovorili, da je Zadravčeva v okviru iste agencije v letošnjem letu vodila kadrovski postopek izbire predsednika uprave Elektra Maribor; torej družbe, katere predsednik nadzornega sveta je prav tako Logar.

Foto: Primož Lavre - Renata Zadravec je zaposlena na Gorenjski banki in brez soglasja vodstva družbe najbrž ne bi mogla sodelovati pri kadrovskih postopkih v drugih družbah.

Regional Obala je še pisal, da je Zadravčeva tudi nadzornica v konkurenčni družbi Thermana Laško, zato bi bila lahko v konfliktu interesov. Zadevo so prijavili KPK, od koder so nam odgovorili, da navedbe iz prijave niso dale podlage za utemeljen sum iz pristojnosti komisije, zato je postopek zaključila. Ob tem so še pojasnili, da je KPK za presojo nasprotja interesov v družbah s kapitalsko naložbo države postaja pristojna šele z novelo zakona o SDH novembra lani.

Očitno obstaja povezava med Logarjem in Zadravčevo, saj najbrž ni naključje, da se pojavlja kar v dveh kadrovskih postopkih, kjer je Logar predsednik nadzornega sveta.

Vsekakor pa ostaja odprto vprašanje, ali je bil postopek izbire člana uprave Istrabenz turizem, ki je nato tudi prevzel upravo, prirejen oziroma z vnaprej znanim izidom, saj je bil Semeja prav Logarjev kandidat. Še posebej, ker očitno obstaja povezava med Logarjem in Zadravčevo, saj najbrž ni naključje, da se pojavlja kar v dveh kadrovskih postopkih, kjer je Logar predsednik nadzornega sveta. Naši viri pravijo, da to niti ni nujno in da morda obstaja neka druga povezava, ki pa je mnogo bolj nevarna, kot si predstavljamo.

Zadravčeva je namreč, kot je videti iz njenega profila na Linked In, zaposlena na Gorenjski banki in brez soglasja vodstva družbe najbrž ne bi mogla sodelovati pri kadrovskih postopkih v drugih družbah. Kaj pa če je bilo v interesu vodstva banke, da izbere predsednika uprave Istrabenz turizem?

Lastnik Gorenjske banke je srbski poslovnež Miodrag Kostić, ki je hkrati tudi lastnik Grand Hotela Kempinski v Portorožu, ki je konkurenca hotelom v lasti družbe Istrabenz turizem. Poleg tega je lastnik portoroškega letališča in svoj poslovni imperij širi po Sloveniji.

Ugibamo lahko, ali je njegov interes tudi nakup Istrabenz turizma. Ali je možno, da se je v zvezi s tem tajno pogovarjal z Logarjem, visokim predstavnikom največje vladne stranke, ki je prvi nadzornik Istrabenz turizma? V tem primeru izbira predsednika uprave te družbe dobi povsem novo razsežnost.