mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Erjavec zaradi okužb poslancev umaknil soglasje h kandidaturi za mandatarja

Deli na:
Erjavec zaradi okužb poslancev umaknil soglasje h kandidaturi za mandatarja

Karl Erjavec ob prihodu na kongres DeSUS. - Foto: Bobo

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je umaknil soglasje h kandidaturi za predsednika vlade do vzpostavitve pogojev za normalno delo vseh poslancev, je navedeno v dokumentu, ki je objavljen na spletni strani DZ. Kolegij predsednika DZ, ki bi se moral dogovoriti o sklicu izredne seje DZ, na kateri bi odločali o konstruktivni nezaupnici, je bil odpovedan.

Izredna seja, na kateri bi morali predvidoma odločati o nezaupnici vladi Janeza Janše, je bila predvidena za sredo. Pravkar poteka tudi neformalni posvet predstavnikov poslanskih skupin, kako naprej.

Erjavec je že v ponedeljek pojasnil, da zaradi okužb z novim koronavirusom med poslanci in zaradi samoizolacije nekaterih poslancev razmišlja o umiku soglasja h kandidaturi za predsednika vlade. Poslovnik DZ namreč ne omogoča tajnega glasovanja na daljavo. Spomnil je, da bo tako 46 glasov za uspeh nezaupnice zelo težko doseči.

V ponedeljek je napovedal, da se bo o tej možnosti posvetoval s pravnimi strokovnjaki, zjutraj se je posvetoval tudi z vodji strank KUL.

Po poslovniku DZ in ustavi mora po vloženi nezaupnici DZ volitve novega predsednika vlade izpeljati v sedmih dneh. 42 poslancev iz vrst LMŠ, SD, Levice, SAB in DeSUS so predlog vložili v petek, kar pomeni, da je bil skrajni rok za sejo ta petek.

Postopek konstruktivne nezaupnice je tako končan. Morebitni nov predlog bodo morali ponovno vložiti, vključno s podpisi poslancev, je v ponedeljek za STA poudaril predsednik DZ Igor Zorčič.


Odzivi iz vladne koalicije so ostri.

"Glede na to, da tri mesece niso znali prešteti glasov, to za nas ni nobeno presenečenje. Tudi glede na to, da se tako zahtevno materijo vlaga z 42 podpisi, kar vemo, da je že vnaprej obsojeno na propad, je to samo iskanje nekega alibija, zato da se izognejo fiasku na glasovanju," je v izjavi novinarjem v DZ ocenil vodja poslancev SDS Danijel Krivec. Upajo, da se "ta burleska" ne bo nadaljevala.

Premier Janša pa je strankam LMŠ, SD in Levica, ki jih je poimenoval kaviar levica znova očital, da je njihov cilj zgolj nagajanje in širjenje koronavirusa po načelu "kolikor več okužb in mrtvih, toliko bolje za KUL". "Če bi rušenje vlade že uspelo, pa kaos in volitve," je na Twitterju danes navedel Janša. Že v ponedeljek zvečer, ko je Erjavec sporočil, da razmišlja o umiku soglasja, pa je Janša ocenil, da se "slovenska kaviar levica ni sposobna spopasti v nobeni pošteni politični bitki, nikjer".

"V sodstvu zadeve namerno zastarajo, v parlamentu nezaupnice napovedujejo, odpovedujejo, umikajo ... Vmes pa v njim podrejenih osrednjih medijih širijo virus nestrpnosti, izključevalnosti in delitev," je dodal predsednik vlade.

Predsednik SMC Zdravko Počivalšek je bil dopoldne na Twitterju oster do opozicije in nekdanjih koalicijskih partnerjev. "Nam očitajo legitimnost zaradi anket, kandidirajo pa nekoga, ki še v DZ ni bil izvoljen. Resna opozicija bi za mandatarja kandidirala vodjo svoje največje stranke. Mogoče se Marjan Šarec opogumi in v koruzi poišče odvrženo puško. Sicer ga ne bi podprl, a bi ga precej bolj cenil," je navedel Počivalšek.

Njegov tvit je delil tudi predsednik NSi Matej Tonin.