Severni sij, slovenj gradec Svet24.si

Foto: Včerajšnji severni sij zopet viden tudi iz...

902623_106-intervju-prva1 Svet24.si

Županja odprtih vrat, ki deli stanovanja in ...

1687541884-dsc07123-1687541751687 Necenzurirano

Za Panvito nihče ne prižiga kresov

košček pl Reporter.si

Podjetje očeta Erike Žnidaršič dobilo 100 ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar želel šopek vreči navijačem, a ...

Nizozemska Revija Stop

Nizozemski izključena iz finala Evrovizije 2024

luka doncic dallas oklahoma pm Ekipa24.si

'Pretepeni' Dončić po težko prigarani zmagi ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Bo koalicija sama sabotirala imenovanje Trobec Bučanove?

Deli na:

Prvi odzivi strank kažejo, da je podpora Duši Trobec Bučanovi za novo ministrico, odgovorno za lokalno samoupravo in regionalni razvoj, negotova. Tudi v koaliciji mnenja niso enotna, razlog pa je večinoma "ravnanje DeSUS v tem primeru". Premier Borut Pahor je sicer prepričan, da bo bila Trobec Bučanova "dobra ministrica".

Prvi odzivi strank kažejo, da je podpora Duši Trobec Bučanovi za novo ministrico, odgovorno za lokalno samoupravo in regionalni razvoj, negotova. Tudi v koaliciji mnenja niso enotna, razlog pa je večinoma "ravnanje DeSUS v tem primeru". Premier Borut Pahor je sicer prepričan, da bo bila Trobec Bučanova "dobra ministrica".

V poslanski skupini SD se bodo po besedah njenega vodje Dušana Kumra o podpori kandidatki odločali po novem letu, splošno razpoloženje v stranki pa "ni enovito". Slednje ne gre toliko na račun kandidatke kot na račun ravnanja DeSUS v tem primeru, je dejal. Se pa bodo o kandidatki po njegovih besedah v poslanski skupini odločali predvsem na podlagi argumentov, ki jim jih bo predstavil predsednik vlade.

V Zaresu se o tem, ali bodo Trobec Bučanovo podprli, formalno še niso odločili, "kakor kaže razpoloženje, pa kandidatke ne bomo podprli," je ta STA dejal namestnik vodje poslanske skupine Franci Kek. V poslanski skupini dvomijo predvsem v primernost kandidatke za mesto ministrice. "Mislim, da so ljudje za različna delovna mesta različno primerni. Nekdo, ki je za nekaj zelo dober, ni nujno primeren tudi za ministra," je dejal.

Vodja poslanske skupine LDS Borut Sajovic je v današnjem pisnem odzivu zapisal, da v stranki LDS pozdravljajo hitro Pahorjevo odločitev glede predloga nove kandidatke za ministrico. "Poslanci LDS bomo v prihodnjih dneh s kandidatko opravili razgovor, svojo odločitev o podpori pa bomo sprejeli na podlagi njene predstavitve na pristojnem matičnem delovnem telesu v DZ," je zapisal. Predsednica LDS Katarina Kresal je sicer v torek po kolegiju pri premierju izrazila osebno mnenje, da je treba premiera pri njegovem predlogu podpreti.

V LDS po navedbah Sajovica še menijo, da je področje regionalnega razvoja izjemnega strateškega in finančnega pomena za prihodnost Slovenije, zato upajo in pričakujejo, "da ima, navkljub nekaterim pomislekom, kandidatka dovolj strokovnega znanja za uspešno delo na tem področju."

V poslanski skupini SDS se glede podpore oziroma nepodpore ministrici še niso opredelili. Vodja poslanske skupine Jože Tanko pa je v odzivu zapisal, da za imenovanje ministrov nosijo odgovornost "neenotne koalicijske stranke".

Tanku se zdi slabo, da se je v dveh letih na resorju, ki ga vodijo ministri iz vrst DeSUS, že drugič zgodila menjava. "Takšne menjave zagotovo ne bodo zagotovile izvedbe ključnih ukrepov za blažitev posledic gospodarske in finančne krize, prav tako ne bodo zagotovile bolj učinkovitega dela koalicije", je zapisal.

Da bi vlada postala bolj učinkovita, bi moral premier Pahor po mnenju Tanka sprejeti drugačne kadrovske rešitve na drugih področjih oziroma resorjih, koalicija bi poskrbeti za izvedbo regionalizacije države in za pospeševanje črpanja evropskih sredstev.

Vodja poslanske skupine SLS Jakob Presečnik je povedal, da se v poslanski skupini glede kandidatke še niso odločali, se pa mora o njej po njegovih besedah dogovoriti predvsem koalicija. "Kar se tiče naše stranke, je bolj verjetno, da je ne bomo podprli," je dejal. Kandidatke sam ne pozna, dodaja pa, da v stranki že dlje časa opozarjajo, da se evropska sredstva črpajo preslabo.

V poslanski skupini nepovezanih poslancev se o podpori kandidatki po besedah vodje poslanske skupine Franca Žnidaršiča in njegovega namestnika Andreja Magajne še niso odločili. Magajna je za STA napovedal, da bo kandidatko podprl, Vili Rezman pa je glede podpore oz. nepodpore še negotov. "Preden se bom odločil, se bom posvetoval še s poslansko skupino," je dejal. Tudi Žnidaršič se o podpori kandidatki ni želel izreči, dokler se o tem ne dogovorijo v poslanski skupini. Je pa izrazil nezadovoljstvo s tem, da je Magajna svojo podporo razkril še preden so se o tem pogovorili.

Predsednik SNS Zmago Jelinčič je pojasnil, da se v stranki še niso odločili kako bodo glasovali njihovi poslanci. Dejal je, da se bodo o podpori dokončno odločili, ko bo znano ali bo premier Trobec Bučanovo tudi zares predlagal za novo ministrico. Na odziv SDS še čakamo.