Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Bo Kate nova princesa Diana?

Deli na:

Prejšnjo sredo je bilo ime Kate Middleton med desetimi najbolj iskanimi pojmi spletnega iskalnika Google. Kdo je dekle, ki se bo poročilo z britanskim princem Williamom, bodočim kraljem Združenega kraljestva? Bo princesa Kate morda nova princesa Diana?

Prejšnjo sredo je bilo ime Kate Middleton med desetimi najbolj iskanimi pojmi spletnega iskalnika Google. Kdo je dekle, ki se bo poročilo z britanskim princem Williamom, bodočim kraljem Združenega kraljestva? Bo princesa Kate morda nova princesa Diana?

Romantiki sanjarijo o pravljici med princem in dekletom preprostega rodu. A njuna zgodba le težko obvelja za pravljično, gre prej za tipično ljubezensko zgodbo dveh mladih ljudi, ki se spoznata med študijem, sta skupaj več let, v tem času preživita nekaj pretresov in gresta skoraj narazen, a nazadnje prideta pred oltar. Zgodba neštetih mladih parov, le da je v njem eden od zaljubljencev princ. In Kate morda ni plemiške krvi, a prihaja iz premožne družine, ki ji je omogočila študij na ugledni in dragi univerzi.

 

Najbolj zaželen in najprivlačnejša

Na prelomu tisočletja je bil princ William najbolj zaželeni samec na britanskem otočju in tudi širše. Potomec najslavnejše kraljeve družine sveta, sin oboževane princese Diane, ljubljenec Britancev, ki so spremljali njegovo odraščanje. Mladenič, ki ga je zaznamovala tragična smrt matere le nekaj let prej, je odrasel v očitno odgovornega, za standarde britanske kraljeve družine odprtega mladega moža. Po letu dni premora po srednji šoli, ki ga je porabil za uvodno vojaško urjenje in nekaj dobrodelnih aktivnosti, je jeseni 2001 William Wales začel študij na ugledni škotski univerzi St. Andrews. To je ob novici, da jo bo obiskoval bodoči vladar Velike Britanije, dosegel izjemen priliv ukaželjne mladine, večinoma deklet.

Na univerzi je William bival v študentskem domu St. Salvator's Hall, najbolj imenitnem domu za študente St. Andrewsa. Pod isto streho se je znašla tudi Kate in bila že od začetka označena za najprivlačnejšo stanovalko doma, kar je bila v tekmovalnem okolju univerze velika prednost. Dekleta na St. Andrewsu so šla v skrajnosti, ko so se borila za prinčevo pozornost in naklonjenost. Williamu ni manjkalo vabil na večerje in zabave, biti zavrnjen od princa je veljalo za posebno hudo sramoto.

 

Brez Kate ni šlo

Kate mu je kmalu padla v oči, a z osvajanjem se mu ni mudilo. V prvem letu se je sestajal s kar precej dekleti, je pa vseeno plačal 200 funtov za sedež v prvi vrsti dobrodelne modne revije, na kateri je Kate nastopila v izzivalnem oblačilu. Že naslednje leto je bila neuradna skrivnost, da živita skupaj, a kot svojo spremljevalko jo je William javnosti predstavil šele leta 2004, ko se na smučanju nista več skrivala pred fotografi. Par se v letih na univerzi ni preveč izpostavljal. Izogibala sta se priljubljenim lokalom, polnih študentov, prav tako velikim študentskim zabavam, in se raje zadrževala z zasebnem krogu prijateljev.

Po koncu študija je William nadaljeval kariero v vojski, Kate si je našla službo v Londonu, vse pogosteje sta se pojavljala skupaj. Premirje, ki ga je kraljeva družina sklenila z mediji za čas Williamovega študija, je bilo zdaj končano, in njegovo dekle je postalo priljubljen plen britanskih paparacev, ki so jo zalezovali po londonskih ulicah in zabavah, ki se jih je občasno udeležila. Medijski pritisk ji ni vselej godil, motilo jo je tudi, da se William po več letih zveze ni bil pripravljen resneje zavezati skupni prihodnosti, spomladi 2007 sta se za krajši čas razšla. A princ je hitro uvidel, da mu brez Kate ni živeti in že jeseni sta bila znova par.  

 

Snubljenje Windsorjev

Sledilo je nekaj dodatnih let skupnega življenja, v katerih je William svoje dekle previdno uvajal v družino. Na lovu s princem Charlesom je dokazala, da se ne boji umazati si rok, s čimer se je prikupila fantovemu očetu. Tudi kraljico, ki je želela, da si dekle najde redno zaposlitev, so sčasoma prepričali, da Kate kot Williamovo dekle ni navadna državljanka in da jo bodo vselej spremljali očitki, da je delo dobila zaradi razmerja s princem. Kate je tedaj že delala v družinskem podjetju, ki je prodajalo okraske za zabave in darila. Morda najpomembnejša ovira, da Kate Middleton ni plemiške krvi, temveč pripadnica srednjega razreda brez impresivnega rodovnika, je v današnji britanski družbi prej prednost kot slabost.

Odnosi med Windsorji in podaniki že vse od pretresov devetdesetih let niso več taki, kot so bili. Če si je dedič prestola spremljevalko našel med ljudmi, lahko to samo okrepi in nikakor ne oslabi monarhije. Okoli 10 milijonov Britancev je za odpravo kraljevine in vzpostavitvijo republike, številka se veča iz dneva v dan.

Snobi na dvoru, ki zviška gledajo na družinski posel (»Okraski za zabave? Kam smo prišli ...«) so se zadnja leta, ko se je izkazalo, da se William še ni ohladil, potuhnili. Za nameček je Kate večkrat dokazala, da  je morda ne po rodu, zato pa po značaju, primerna za princeso. V primerjavi z nekaterimi kraljičinimi vnuki in vnukinjami paparaci še niso zalotili pijane Kate, ki se ob dveh ponoči opoteka iz nočnega kluba. V javnosti je urejena in obvladana, alkohola skoraj ne pije, komuniciranje z mediji ji ne dela težav (pred uradno objavo zaroke je vendarle opravila krajši pripravljalni tečaj). Privlačno in večinoma nasmejano mlado dekle je dar za britanske časopise, ki v njej vidijo naslednico princese Diane, še ene mladenke, ki ni sodila v konvencionalno predstavo plemstva. Obetajo ji tudi srečnejšo prihodnost kot Diani, ki jo je Charles preračunljivo izbral, ker se ni mogel poročiti z že poročeno Camillo Parker Bowles.

 

Nujni pragmatizem

Zaroka naj ne bi bila popolnoma Williamova ideja. Čeprav sta s Kate skupaj že osem let, se mu menda ni preveč mudilo, lahko bi počakal še kakšno leto. A leta 2012 so v Londonu olimpijske igre, kraljica bo praznovala diamantni jubilej – 60 let na prestolu. 2011. v Veliki Britaniji še nimajo velikega dogodka, kraljeva poroka v najslovitejši kraljevi družini sveta pa bo zelo koristila gospodarstvu Londona in tudi Velike Britanije. Dvor naj bi princu namignil, da nima več razlogov za odlašanje s poroko in da boljšega trenutka za ta pomembni korak ne bo mogel najti. Ko gre za prihodnost britanske monarhije, romantika ni vse, treba je biti tudi dovolj pragmatičen.