Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Bo Janša pokleknil pred Zorčičem in SMC ter poplačal zakonske obveznosti do STA?

Deli na:
Bo Janša pokleknil pred Zorčičem in SMC ter poplačal zakonske obveznosti do STA?

Igor Zorčič - Foto: Bobo

Zavlačevanje vlade pri izpolnjevanju zakonskih obveznosti do STA je po besedah predsednika DZ Igorja Zorčiča nedopustno. Po njegovih besedah je vlada dolžna upoštevati voljo DZ in se ne more sklicevati na soglasja institucij EU. Če SMC s premierjem Janezom Janšo ne bo dosegla dogovora o tem, bodo zahtevali obravnavo svojega predloga na vladi.

Zorčič je včeraj spomnil na odgovor Evropske komisije, ki pravi, da so slovenske oblasti same pristojne za preverjanje pravil in izvrševanje državne pomoči Slovenski tiskovni agenciji (STA) brez odobritve Evropske komisije, kar počnejo že skoraj deset let. Za dodelitev pomoči nacionalni tiskovni agenciji v višini do 15 milijonov evrov namreč soglasje komisije ni potrebno.

"Tudi odgovor, ki je prišel iz Evropske komisije, vladi ne daje nikakršne podlage za nadaljnje neupoštevanje zakona, ki zapoveduje plačilo zapadlih obveznosti STA. V SMC smo večkrat opozorili, da so takšne oblike pritiska na javni medijski servis nedopustne, zato pričakujemo čim prejšnjo rešitev tega problema," je sporočil Zorčič za STA.

Ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič, prav tako iz vrst SMC, je ob tem izpostavila, da "STA potrebujemo, zato vztrajamo, da je potrebno zagotoviti finančna sredstva". Predsednik SMC in gospodarski minister Zdravko Počivalšek po njenih navedbah o tem vodi pogovore s predsednikom vlade, v primeru neuspešnega dialoga pa bodo na vlado posredovali predlog gradiva za realizacijo in zahtevali obravnavo na vladi.

STA sicer še čaka odgovor Ukoma in ministrstva za finance, ali bodo sedaj na podlagi sedmega protikoronskega zakona poplačali zapadle obveznosti za opravljanje javne službe. Prav tako še čaka odgovore dveh ministrov SMC - poleg Počivalška še ministra za javno upravo Boštjana Koritnika. Ministri so namreč po besedah vodje poslancev SMC Janja Sluga dejali, da bodo zahtevali uresničitev zakonske določbe iz sedmega protikoronskega svežnja.



Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec pa je za STA sporočila, da poziva k obojestranskemu spoštovanju medsebojno podpisanih pravnih zavez in obveznosti. Poudarila je, da morata obe strani zagotoviti nemoteno in transparentno delovanje osrednje nacionalne tiskovne agencije države ter v primeru nesoglasij nemudoma pristopiti k njihovemu reševanju.

Urad vlade za komuniciranje (Ukom) je namreč zavrnil plačilo nadomestila za opravljanje javne službe STA za oktober in november lani, prav tako je za ta dva meseca zavrnil plačilo računov za opravljene storitve STA za potrebe vladne administracije. Poleg tega ni pristopil k sklenitvi pogodbe za financiranje javne službe za letos.

Zato je parlament konec decembra na predlog stranke SMC sprejel dopolnilo k sedmemu protikoronskemu paketu, ki določa, da se v sedmih dneh po uveljavitvi zakona izplača vse zaostale obveznosti do STA za opravljanje javne službe in da se, ne glede na to, ali bo za leto 2021 sklenjena pogodba s STA, financira opravljanje javne službe STA na podlagi sprejetega poslovnega načrta.

Ukom je nato prejšnji teden opozoril, da je financiranje STA s sedmim protikoronskim svežnjem postalo neposredna zakonska obveznost, s tem pa odprlo vprašanje, ali je to skladno s pravili EU o konkurenci, zlasti s pravili o podeljevanju državnih pomoči. Zagotovili so, da bo zakonsko določen znesek STA nakazan takoj, ko bo Evropska komisija dala pozitivno mnenje.