pes-luna-drevo-zajem-slike Svet24.si

Video: Pogrešanega psa našli na nenavadnem mestu

alkohol Svet24.si

Indijec z 2,9 promila alkohola v krvi razgrajal v ...

Govedo na kmetiji v Krškem Necenzurirano

Kdo je kmet iz Veniš? Paznik na Dobu, kjer je bil...

jansa logar pl Reporter.si

Ali Logar zapušča SDS zaradi Janše ali zaradi ...

tadej pogacar 23 pm Ekipa24.si

Tadej Pogačar v glasbene vode???? S to objavo ...

Melani Mekicar, Blaž Švab Njena.si

Tako sta se poslovila Melani in Blaž

matkovic cedevita olimpija 23 af Ekipa24.si

Zmaji v ligi ABA pokazali drugačen obraz in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Bo Bavčar danes letel?

Deli na:

Nadzorni svet Istrabenza se bo danes seznanil s potekom pogajanj med bankami upnicami, lastniki in upravo Istrabenza glede reševanja družbe, ki se sooča z visokimi dolgovi. Nadzorniki bodo najverjetneje obravnavali tudi zahtevo Petrola za Bavčarjevo razrešitev.

Nadzorni svet Istrabenza se bo danes seznanil s potekom pogajanj med bankami upnicami, lastniki in upravo Istrabenza glede reševanja družbe, ki se sooča z visokimi dolgovi. Nadzorniki bodo najverjetneje obravnavali tudi zahtevo Petrola za Bavčarjevo razrešitev.

Banke upnice in lastniki Istrabenza ter predsednik uprave družbe Igor Bavčar so se v četrtek v Ljubljani dogovorili, da do ponedeljka preučijo dokument, s katerim bi omogočili Istrabenzu, da začne odplačevati svoje dolgove. Bavčar po sestanku novinarjem ni želel razkriti, ali to pomeni začetek odprodaje Istrabenzovih naložb.

Banke upnice, lastniki in uprava Istrabenza se že tri mesece neuspešno pogajajo o reševanju koprske družbe. Koprski holding je po neuradnih podatkih zadolžen za 500 milijonov evrov, medtem ko naj bi približno 400 milijonov evrov bankam dolgovale hčerinske družbe Istrabenza. Dolg holdinga se je v teh dneh nekoliko zmanjšal, saj Unicredit Banka Slovenija ni podaljšala pogodbe o začasni prodaji delnic Mercatorja, Petrola in Save.

Med možnimi scenariji glede nadaljnje usode Istrabenza je po oceni zdaj največje upnice, Nove Ljubljanske banke (NLB), stečaj najslabša rešitev. Predsednik uprave NLB Draško Veselinovič se bolj nagiba v smer prisilne poravnave. Cilj, ki ga zasledujejo banke upnice, je namreč povrnitev čim večjega deleža dolga, neposrednemu lastniškemu vstopu v podjetje pa v osnovi niso naklonjene.

Banke za rešitev Istrabenza zahtevajo izpolnitev nekaterih pogojev, med katerimi so reprogram posojil, zamenjava vodstva Istrabenza, dodatna zavarovanja banka na podjetjih, ki so v lasti holdinga, organizirana prodaja posameznih naložb Istrabenza in zahteva, da vse banke ostanejo upnice v konzorciju.

Zahtevo za razrešitev uprave Istrabenza je nadzornemu svetu koprske družbe v sredo že posredoval tudi Petrol, ki je s tretjinskim deležem največji posamični lastnik Istrabenza. Bavčar je v sredo za Pop TV izjavil, da bo do ponedeljka, kot je poudaril, razmislil o morebitnem odstopu s položaja, "če bo to koristilo Istrabenzu".