sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

damjan-žugelj Necenzurirano

Glavnega akterja afere slovenski Watergate bodo ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Sta Olga in Bogdan res še vedno par?

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Blokada kazenskega postopka zoper odstopljenega bankirja Janka Medjo

Deli na:
Blokada kazenskega postopka zoper odstopljenega bankirja Janka Medjo

Foto: Bobo

Po spektakularnem pridržanju in hišni preiskavi pri donedavnem predsedniku uprave NLB Janku Medji septembra 2013, se postopek zoper njega po dveh letih in pol ne premakne nikamor.

V tiskani izdaji Reporterja smo v daljšem članku pisali o poteku (pred)kazenskih postopkov zoper bančnike, ki so med drugim s kreditiranjem brez ustreznega pokritja povzročili ogromno bančno brezno, v katerega smo bili davkoplačevalci prisiljeni zmetati milijarde evrov. Donedavni predsednik uprave NLB Janko Medja se sicer ni znašel v kriminalistični preiskavi zaradi škodljivega kreditiranja, pač pa zaradi suma kaznivega dejanja zlorabe notranjih informacij v zvezi z nakupi delnic Mercatorja v času pred prihodom na NLB, ko je bil še član uprave banke Unicredit.

Pri njem na domu so kriminalisti NPU septembra 2013 izvedli hišno preiskavo in Medjo za 12 ur tudi pridržali, vendar se postopek od takrat še vedno nahaja šele v začetni fazi: kot pravijo na specializiranem državnem tožilstvu, kriminalisti še vedno »zbirajo vse potrebne podatke, na podlagi katerih bo tožilstvo sprejelo odločitev«. Enak odgovor smo dobili tudi maja lani. Gre pa za sum, da je Medja zlorabil informacijo, da bo hrvaški Agrokor kupil Mercator, informacija bi namreč tedaj vplivala na ceno delnic Mercatorja na Ljubljanski borzi.

Skupina bank naj bi tako začela kupovati delnice Mercatorja po nižji ceni, kot je bila predvidena prevzemna, protipravno pridobljena korist pa je razlika med nabavno in prodajno ceno vrednostnega papirja. Postavlja se vprašanje, zakaj policija po usmeritvah tožilstva še vedno ni opravila svojega dela in zbrala dokaze, na podlagi katerih bi tožilec presodil, ali je upravičen pregon. To je še posebej nenavadno, ker je že preiskovalni sodnik septembra 2013 ugotovil utemeljenost suma, da je Medja storil opisano kaznivo dejanje, sicer ne bi niti izdal odredbe o hišni preiskavi.

Postavlja se torej vprašanje, zakaj je tožilsko- policijski postopek zoper Medjo, če obstajajo dokazi zoper njega, blokiran, če jih pa ni, zakaj zadeve ne zaključijo.