Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Bleferji Domovine: epidemija tretjerazrednih analitikov (KOMENTAR)

Deli na:
Bleferji Domovine: epidemija tretjerazrednih analitikov (KOMENTAR)

Rok Čakš in Matej Tonin - mediji, ki Čakša obravnavajo kot političnega analitika, ignorirajo očitno dejstvo, da gre za propagandista NSi. - Foto: Primož Lavre, Domovina.si

V zadnjem času se soočamo z epidemijo tretjerazrednih političnih analitikov, ki jih pred male zaslone vabita nacionalna televizija in POP TV. Tako smo prejšnji teden kar dva dni zapored poslušali komentarje ustvarjalcev portala Domovina, ki so nas razsvetljevali s svojimi pogledi na povolilno stanje in hvalili »dosežke« in »presežke« odhajajoče Janševe vlade, ki so jo volivci pospremili na smetišče zgodovine.

V oddaji Tarča se je celo javil odgovorni urednik portala Rok Čakš in umoval, da več kot 400 tisoč volivcev ni volilo Roberta Goloba, da bi v svoji vladi recikliral politike, ki so jih volivci odslovili. Seveda gre za Marjana Šarca in Alenko Bratušek, katerih stranki sta izpadli iz parlamenta, kljub temu pa bosta ministra v Golobovi vladi, saj se bosta stranki združili z Gibanjem Svoboda.

Poraja se vprašanje, od kod Čakšu in njegovim sodelavcem poznavanje želja Golobovih volivcev, saj sami gotovo niso med njimi. Pred volitvami je Golob celo javno napovedal koalicijo z vsemi štirimi strankami KUL, torej tudi z LMŠ in SAB, po družbenih omrežjih pa smo lahko spremljali stisko volivcev, ki so se odločali, ali naj svoj glas zaupajo političnemu favoritu ali kateri od manjših strank, ki potem res niso prestopile parlamentarnega praga. Stranke so si namreč preveč podobne. Ker se bosta LMŠ in SAB pripojili h Gibanju Svoboda, tudi glas njihovih volivcev ni bil vržen v prazno.

Če bi podrobneje pregledali tiskano edicijo Domovine, bi zlahka ugotovili, da vsako malo večje podjetje izdaja bistveno boljše glasilo.

Po drugi strani pa je Domovina pred volitvami brezsramno agitirala za NSI in gibanje Povežimo Slovenijo, nekateri njeni sodelavci so bili celo člani volilnega štaba gibanja, ki potem ni prestopilo parlamentarnega praga. Očitno so jim zelo slabo svetovali, zdaj pa pametujejo pred vso Slovenijo, kaj pričakujejo volivci od zmagovite stranke. Toda ključni problem so uredniki na TVS in POP TV, ki v studio vabijo tako rekoč vsakogar s ceste. Dovolj je, da hvali Janševo vlado in je tako oddaja politično uravnotežena.

Če bi podrobneje pregledali tiskano edicijo Domovine, bi zlahka ugotovili, da vsako malo večje podjetje izdaja bistveno boljše glasilo. Med raznimi »bluzenji« in »nabijanju v prazno« najdemo tudi izborni prispevek s portala opravljivega Janševega medijskega satelita. Ob tem pa je jasno, da gre za medijski podaljšek vladnih strank, ki so ji pred volitvami priskrbele milijon evrov sumljivega izvora.

Tako na TVS kot na POP TV imajo dovolj svojih usposobljenih novinarjev, ki vsak dan angažirano spremljajo politično dogajanje in ga drugače od samooklicanih analitikov res dobro poznajo.