mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Blaž Mrevlje o korupciji v zdravstvu: Milojka je vrgla mafiji 136 milijonov, vi pa zbirajte zamaške za opremo bolnišnic!

Deli na:
Blaž Mrevlje o korupciji v zdravstvu: Milojka je vrgla mafiji 136 milijonov, vi pa zbirajte zamaške za opremo bolnišnic!

Blaž Mrevlje, interventni kardiolog, opozarja na korupcijo v javnem zdravstvu

Po besedah kardiologa Blaža Mrevljeta je imela postarana udbovka Milojka Kolar Celarc nalogo ohranjanja statusa quo v zdravstvu za nemoteno plenjenje.

Interventni kardiolog Blaž Mrevlje javnost nenehno opozarja na izjemno razširjenost korupcije v zdravstvu. Komentiral je del koalicijskega sporazuma, v katerem so Cerar, Erjavec in Židan zapisali, da bodo uveljavili ničelno toleranco do korupcije v zdravstvu. »Od vseh, ki so s svojim (ne)ukrepanjem odgovorni za razrast korupcije, bomo zahtevali osebno odgovornost.« Zavezali so se tudi, da bodo »uveljavili pregleden in enoten sistem javnega naročanja in dosegli učinkovito naročanje zdravil, medicinskih pripomočkov in druge opreme.«

Mrevlje je te obljube označil za navadne laži za zaščito organiziranega kriminala v zdravstvu. »Ničelna stopnja tolerance do korupcije se je po kosmatih ustih ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc valjala toliko časa, da je že skoraj ponarodela. Postarana udbovka je ni izvajala, ker je imela dve nalogi: ohranjanje statusa quo – za nemoteno plenjenje ter povečanje sredstev v zdravstvu – za povečanje plenjenja.«

»Poslovni model« zemljaričanskega jugoslovanskega socialističnega zdravstva je naslednji: na voljo je okrog štiri milijarde letno in treba jih je porabiti – za plenjenje je rezerviranih nekaj sto milijonov. Organizirana kraja poteka skozi kanal nekajkrat preplačanih zdravil, pripomočkov in opreme, glede na cene na prostem trgu EU. »Poslovni model« je legaliziran s prirejenimi javnimi razpisi.

Da masovna kraja lahko poteka, morajo biti izpolnjeni trije pogoji. Prvič: na ključnih krajih, kjer se krade (zdravstveni zavodi), kjer krajo ščitijo (ministrstvo za zdravje), in v ustanovah, ki preiskovanje in pregon lahko preprečujejo (SDT, NPU, KPK, AVK), morajo biti preskušeni ljudje. Drugič: ti morajo priti iz strank ali biti blizu strank, ki sestavijo koalicijo, da je kriminal vsakokrat politično krit (več kot 70 odstotkov časa samostojne Slovenije so bile to različne inkarnacije bivše Komunistične partije Slovenije – SD, Desus, LDS in vse njene permutacije, vključno z zadnjo najbolj etično in moralno – SMC). Tretjič: ti ljudje morajo na veliko in sistematično lagati.

Blaž Mrevlje: Organizirana kraja poteka skozi kanal nekajkrat preplačanih zdravil, pripomočkov in opreme, glede na cene na prostem trgu EU.

So člen o ničelni toleranci do korupcije izvajali? Ne. Je Milojka znižala ceno kateremu od 20.000 materialov? Ne. Je poskrbela, da so dobavitelji dobili denar za preplačani material, ki so jim ga bolnišnice dolgovale. Da. »Z interventnim zakonom je mafiji vrgla 136 milijonov denarja davkoplačevalcev, medtem, ko vi zbirate plastične zamaške za opremo javnih bolnišnic.«

Kdo je Milojko dvakrat podprl pri interpelaciji? Koalicijski partnerji z izgovorom, da tako piše v koalicijski pogodbi. Torej isti pogodbi, v kateri je zapisan tudi člen o ničelni toleranci do korupcije in zahtevani osebne odgovornosti tistih, ki jo omogočajo. Spoštovanje katerega člena koalicijske pogodbe je s stališča davkoplačevalskega denarja za vas bolj pomembno, pa presodite davkoplačevalci sami, dodaja kardiolog Mrevlje. Predvsem pred volitvami. Na katerih bodo kandidirali isti ljudje, ki so že v tem mandatu za vaš denar ščitili krajo vašega denarja.

»Če mislijo resno, potem naj osebno odgovornost zahtevajo najprej od sebe in se ovadijo Milojka Kolar Celarc, zavetnica organiziranega kriminala na nivoju ministrstva za zdravje, Miro Cerar, Dejan Židan in Karl Erjavec, ki so jo vsakokrat krili, direktorji zavodov, kjer kriminal poteka, tisti zdravniki, ki so ključni steber prirejenih javnih razpisov, ter Harij Furlan s Specializiranega državnega tožilstva RS in Darko Majhenič iz Nacionalnega preiskovalnega urada.« Oba s svojo neaktivnostjo kriminal v zdravstvu ščitita na nivoju institucij, ki bi ga morale odkrivati in preganjati.

VEČ V TISKANEM REPORTERJU IN TRAFIKI24