Revija Reporter
Slovenija

Bivši šef Udbe Zemljarič bo pojasnjeval svoje posle z UKC

STA

4. jul. 2017 5:55 Osveženo: 10:03 / 09. 8. 2017

Deli na:

Parlamentarno komisijo Jelke Godec zanima, ali je Zemljarič kot lobist vplival na poslovne odločitve UKC.

Pred parlamentarno komisijo DZ, ki preiskuje domnevne zlorabe pri prodaji in nakupu žilnih opornic, sta danes vabljena Borut Miklavčič, ki je bil minister za zdravje od novembra 2008 do aprila 2010, ter nekdanji politik Janez Zemljarič, ki je ljubljanski klinični center vodil v obdobju od leta 1968 do 1973.

Komisijo predvsem zanima, ali je Zemljarič kot lobist tudi v poznejših letih vplival na poslovne odločitve zavoda. V veliki meri naj bi bil sicer zaslužen za izgradnjo kliničnega centra, s čimer je Slovenija dobila vrhunsko zdravstveno ustanovo. Leta 1973 je bil odlikovan s podelitvijo naziva častni član kliničnega centra.

Zemljariča in takratnega prvega moža Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Simona Vrhunca so leta 2014 zaslišali v preiskavi domnevnih preplačil vzdrževanja operacijskih miz. Zemljarič je takrat zanikal, da bi njegovo svetovalno podjetje Eti-Par kakor koli poslovalo z UKC. Sicer pa naj bi v času Vrhunčevega vodenja UKC večkrat obiskal upravno stavbo zavoda. Razlog naj bi bil v tem, da je Vrhunec ohranjal stike z vsemi bivšimi generalnimi direktorji kliničnega centra.

Predsednica preiskovalne komisije DZ o ugotavljanju zlorab v zdravstvenem sistemu na področju prodaje in nakupa žilnih opornic Jelka Godec (SDS) je 6. junija v predstavitvi enoletnega dela komisije poudarila, da so v zdravstvu tudi do štirikrat preplačevali žilne opornice. Ugotovitve komisije po njenem mnenju ne puščajo nobenega dvoma, da so nabavne službe v bolnišnicah zavestno kršile zakon o javnem naročanju.