favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Bivši šef črnogorske NLB Mesarič na muhi črnogorske policije

Deli na:
Bivši šef črnogorske NLB Mesarič na muhi črnogorske policije

Foto: Bobo

Policija v Črni gori je v sredo aretirala 12 ljudi, osumljenih zlorabe položaja pri poslih s podjetjem Melagonija - Primorka, ki ga je financirala tudi NLB.

Med osumljenimi naj bi bil tudi nekdanji direktor NLB Montenegrobanke in prvi mož Nove KBM Črt Mesarič, poročata Siol.net in Večer.

Mesarič je za današnji Večer pojasnil, da z zadevo ni seznanjen in je ne pozna, razen iz medijev. O tem je namreč poročal podgoriški časnik Vijesti. "Angažiral sem odvetnika, da pridobi potrebno dokumentacijo, da sploh vidim, za kaj gre. Lahko pa povem, da sam nikoli nisem sodeloval v nobeni združbi," je za Večer dejal Mesarič.

V NLB pa so tako za Večer kot Siol.net dejali, da konkretnih primerov ne morejo komentirati, da pa je vodilo NLB Skupine, da v okviru pravno dopustnega sodeluje z organi odkrivanja in pregona ter ostalimi državnimi organi.

Slovenska policija za zdaj informacij o črnogorski preiskavi po poročanju Večera nima, prav tako ne, da bi črnogorska policija Mesariča iskala z mednarodno tiralico.


Črnogorski policisti so v sredo aretirali 12 ljudi in izdali nalog za privedbo še za trojico osumljencev zaradi suma več kaznivih dejanj zlorabe položaja, s katerimi naj bi si bili pridobili več milijonov evrov protipravne premoženjske koristi. Poleg Mesariča so osumljeni tudi številni črnogorski vladni funkcionarji in podjetniki. Kot Vijesti povzema Večer, naj bi bil Mesarič skupaj s podjetnikom Nebojšo Boškovićem celo vodja kriminalne združbe.

Cilj kriminalne združbe je bil prek dveh črnogorskih podjetij poceni odkupiti premoženje državnega podjetja Primorka, pri čemer bi jim s posojilom pomagala banka, v tem primeru NLB Montenegrobanka.

Mesariča naj bi sumili, da je zaradi dobrih zvez pri vrhu črnogorske politike posredoval, da je vlada Mila Đukanovića leta 2010 dala bančno garancijo, posel pa je nato NLB financirala. Šlo je za 14-milijonsko posojilo, črnogorska država pa naj bi bila oškodovana za štiri milijone evrov.

Družba Melgonia - Primorka je bila po navedbah Siola.net nazadnje v lasti ciprskega podjetja Melgonia Holdings in Svetozarja Markovića. Junija lani je bilo podjetje izbrisano, že nekaj mesecev pred tem pa tudi njegov lastnik s Cipra.

Primorko je sicer iz stečaja leta 2008 sprva kupilo podjetje Krisma v lasti Nebojše Boškovića. Ta je bil od leta 2015 v priporu zaradi nezakonite odtujitve več milijonov evrov z bančnih računov. Zaradi slabega zdravstvenega stanja so ga konec lanskega leta izpustili, še poroča Siol.net.