Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Bilance dvornega satirika

Deli na:

Namesto rdečega paradižnika je Sašo Hribar začel metati v vodilne delavce RTV Slovenija sočne vzdevke. Čeprav naj bi bil satirik užaljen predvsem zato, ker si vodstvo dovoli s cenzuro uničevati njegovo umetniško svobodo, je glavni razlog v pogodbah, ki prinašajo denar.

Namesto rdečega paradižnika je Sašo Hribar začel metati v vodilne delavce RTV Slovenija sočne vzdevke. Čeprav naj bi bil satirik užaljen predvsem zato, ker si vodstvo dovoli s cenzuro uničevati njegovo umetniško svobodo, je glavni razlog v pogodbah, ki prinašajo denar.

Vodstvo hiše se je namreč odločilo za pregled zakonitosti pogodb, zato je pozvalo Saša Hribarja, ki je zaposlen na RTV Slovenija, obenem pa s televizijsko hišo tudi poslovno sodeluje po svojem zasebnem podjetju, naj predloži dokumentacijo o opravljanju konkurenčne dejavnosti. Hribar se na zahtevo ni odzval.

Kot kažejo podatki Ajpesa, je bilo podjetje Hribar in Ga-Ga avdio in video marketing, d.o.o., ustanovljeno že leta 1990. Ustanovitelja podjetja sta bila Aleksander Hribar in Andreja Krevs, ki živi skupaj s Sašom Hribarjem v Vrhu pri Višnji gori 50, kjer je tudi sedež podjetja Hribar in Ga-Ga. Podjetje je registrirano za prodajo oglaševalskega prostora na spletnih straneh, kar pomeni, da je konkurenčno RTV-hiši, v kateri je zaposlen Sašo Hribar.

Njegovi čisti prihodki od prodaje letu 2007 niso bili zanemarljivi, saj so znašali 91.694 evrov, podjetje pa je imelo čisti dobiček v višini 47.276 evrov. Podobni zneski so bili leto kasneje, saj je imelo podjetje 84.440 evrov prihodka od prodaje ter 49.326 evrov dobička. Prav po zasebni firme Hribar in Ga-Ga naj bi Sašo Hribar prejel za oddajo Hri-bar nekaj manj kot 17.000 evrov.

Ko oglašujem zase
To pa še zdaleč niso njegovi edini prihodki, saj je Sašo Hribar redno zaposlen na RTV Slovenija. Po naših podatkih je razporejen v 45. razred na delovno mesto voditelj urednik, za katerega prejema okoli 2.500 evrov bruto. Sam nam je v pogovoru zatrdil, da je razporejen v 40. plačilni razred, zanj pa naj bi prejemal okoli 1.500 evrov neto. Ob tem velja še dodatno pojasnilo: ta denar prejema zgolj za oddajo Radio Ga-ga, ki poteka enkrat tedensko, to pa je tudi edini dan, ko Sašo Hribar »obišče« službo.

Poleg firme Hri-bar in Ga-Ga, ki naj ne bi bila edina, poteka njegovo sodelovanje ne le z RTV Slovenija, temveč tudi z nekaterimi političnimi strankami; tako je kot glavni politični satirik sodeloval na vseh pomembnih predvolilnih shodih Socialnih demokratov med lanskoletnimi volitvami. Obenem je še solastnik in ustanovitelj ter pravni zastopnik leta 2004 ustanovljenega Zavoda moja soseska (kot solastniki so vpisani še Anton Anžlovar, Stane Malčič in Matjaž Kušar).

VEČ V TISKANI IZDAJI