bolnišnica Svet24.si

Družinski zdravniki: Če se to zgodi, bomo kmalu ...

postojnska jama Svet24.si

V 200 letih so vodniki skozi Postojnsko jamo ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

mark cuban pravi mvp pm Ekipa24.si

Provokacija v srbskem jeziku?! Neverjetno, kaj o ...

delovna-akcija, družina-markovec Njena.si

Delovna akcija v vasi Ljubno: Majhna skupnost z ...

ana gros af Ekipa24.si

Navijači kričijo: to je sramota! Zgodovinskih ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Bi Danilo Slivnik danes napisal Janšev klan? (KOMENTAR)

Deli na:
Bi Danilo Slivnik danes napisal Janšev klan? (KOMENTAR)

Danilo Slivnik - Foto: arhiv Reporterja

V zadnjem Reporterju ste si lahko prebrali odličen članek našega novinarja Ivana Puca o 10. obletnici smrti Danila Slivnika, enega najboljših novinarjev, urednikov in publicistov pri nas. Ne le njegovi komentarji, tudi njegove tri knjige, med njimi Kučanov klan, so dvigovale prah. Bog si ga vedi, ali bi se dandanes lotil pisanja knjige z naslovom Janšev klan.

Morebiti pa se bo tega lotil kdo drug, če se že nihče ni Drnovškovega klana. Ki je tudi imel povsod nastavljene svoje kadre, od bank do državnih firm, v pravosodju, pa tudi vplivu v medijih se prek svojih zvestih kadrov ni izmikal. Eno pa drži kot na dlani. Janez Drnovšek ni bil nikoli tako robat, kot je dandanes njegov naslednik.

Janšev klan, torej tisto, kar je ostalo od nekdaj Tomšič-Pučnikove SDSS, tudi po 24. aprilu ne bo jokal od žalosti. Volilni dosežek mu bo še naprej zagotavljal, da bo močan politični akter pri nas. V vladi ali v opoziciji. Lahko se sicer zgodi, da celo zmaga, pa ne bo dovolj tistih, ki bodo pripravljeni po kolenih priti do Trstenjakove, da bi lahko sestavil vlado. Lahko pa se spet zgodi, da bo takih klečeplaznikov dovolj in bomo še naprej priče temu, kar se dogaja zadnji dve leti. Kamorkoli pogledaš, je kje kakšen njihov člen.

Četudi bo naslednje štiri leta vedril in delal zdrahe v opoziciji, ko bo seveda pozabil na sodelovanje, ki ga, ko je na »ablasti«, ponuja vsem, bo še vedno tisti, ki bo imel pri nas največji vpliv. Kajti toliko jajc so v tem času strli, nekaj jih pa še bodo, da bogatinova miza nikoli ne bo čisto prazna. Usluge bo pač treba vračati. Tako je, se mi zdi, ko vladajo klani.



Kaj se bo zgodilo po volitvah s tistimi, ki so trenutno njegovi zvesti vojščaki, ga po mojem niti ne zanima prav dosti. Desus bo le še spomin, Zmago, ki vsem klanom preračunljivo ponuja manjkajoče glasove, bo verjetno ostal pred pragom parlamenta, kljub zmagovalnemu imenu, Zdravko bo le po srečnem naključju še kdaj prestopil ta prag, Matejevi pa ob močnem šefu (tako mu rečejo) tudi ne morejo pričakovati čudeža. Torej se bodo morebiti Janezovi preračunljivo odločili, da dajo svoj glas njemu. Kajti oni imajo svoj račun.

Zato se bodo morali v NSI še precej potruditi, da do volitev ohranijo vsaj svoje najbolj zveste volivce. Za vstop v parlament jih bo sicer dovolj, za večji vpliv na političnem področju pa po vsej verjetnosti ne. Na čudež računajo tudi v SNS, ki je pravzaprav stranka v eni osebi in v zadnjem času še najbolj čislana na desnici. A ko se je treba odločiti, se bodo na desnici odločili tako kot vedno. Za svojega šefa, ki je mnogo bolj predvidljiv kot Plemeniti. Ki plemenito deli svoje glasove enkrat levim, kdaj drugič sredinskim, in ko je treba, tudi desnim.
 
O Koaliciji ustavnega loka pa tokrat ne bom izgubljal besed. Jih še iščem. Po zlizanem intervjuju Jožeta Možine s premierjem ji je dala pravo zaušnico Lidija Hren. Škoda, da ni ona vodila intervjuja z Janezom Janšo. Zagotovo bi mu kdaj skočila v besedo, vsaj takrat, ko je sadil rožice. Ampak saj je vseeno. Enkrat je že padel prvi, potem drugi, bo tudi tretji in vsi naslednji klani. Čeravno so trdovratni kot virusi. Vedno so nekje med nami in nam določajo življenje. Cepivo zanje so volitve, a se pri nas tudi teh podobno izogibajo kot cepiv proti virusom.