gensko spremenejena semena, NGT, gnojenje, škropljenje, kmetijstvo Svet24.si

Multinacionalke meljejo vrtičkarje in domača ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša s podporo Trumpu in žaljenjem "šibkega" Bidna dregnil v osje gnezdo: oglasil se je tudi Bidnov svetovalec, ki pravi "Sramota."

Deli na:
Janša s podporo Trumpu in žaljenjem "šibkega" Bidna dregnil v osje gnezdo: oglasil se je tudi Bidnov svetovalec, ki pravi "Sramota."

Predsednik vlade Janez Janša. - Foto: Bobo

Janša je politik, ki se očitno hoče zapletati na vse mogoče načine. Ko mu na domačem političnem parketu postane dolgčas, ali se mu kaj ne izide, kot je načrtoval, se ozira na tuje. Tokrat so v središču njegove pozornosti predsedniške volitve v ZDA.

Ko je svoj navijaški zapis s pripisom »Naprej, zmagaj Trump (!)«objavil na twitterju, je nanj prejel več kot 1.200 odgovorov. Med njimi zlasti negativnih, ostrih in ogorčenih kritik Bidnovih podpornikov, ker se je odkrito spotikal ob njihovega kandidata. Seveda je njegov tvit zbudil pozornost tudi v Sloveniji.

»Spoštujemo težko in tragično osebno življenje Joe Bidna in nekatere njegove politične dosežke pred leti, toda če bi bil izvoljen danes, bi bil najšibkejši izmed vseh ameriških predsednikov doslej,« je tvitnil Janša. Njegovo prepričanje, da svet v sedanjem trenutku obupno potrebuje močne ZDA, kar je po Janševem mnenju zagotovljeno le, če bo Donald Trump še naprej predsednik, je razjezilo mnoge tudi zato, ker se jim takšno vpletanje predsednika vlade neke tuje države v ameriške volitve zdi  skrajno nedopustno.

Janševa podpora Trumpu ni ostala neopažena v Bidnovem taboru. Odzval se je Michael Carpenter, Bidnov svetovalec za zunanjo politiko, ki je na Twitterju zapisal: "Lol, Trump je dobil podporo slovenskega premierja, ki je bil v prteteklosti obtožen in obsojen zaradi korupcije. A ne skrbite, slovenski prijatelji, v 11 dneh bo demagoški populizam moral spakirati kovčke." Na koncu je Carpenter kar v slovenščini tvitnil še "Sramota."

Janševa podpora Trumpu je neobičajna, ker se voditelji članic Evropske unije, pa tudi ostalih držav, ob volitvah v drugih demokratičnih državah običajno ne postavljajo na stran enega ali drugega kandidata. Ne le zato, da ne bi bili obtoženi vmešavanja v volitve, temveč tudi zaradi možnosti, da zmaga drug kandidat od tistega, ki bi ga oni podprli. Še Vladimir Putin za vsak primer pošilja mešana sporočila. Edini voditelj EU, ki je Trumpa pred Janšo eksplicitno podprl, je bil madžarski premier Viktor Orban.

Še najbolj prijazno je bilo na Janšev tvit sporočilce s pripombo, »Seveda, Jan, svobodni svet neizprosno potrebuje močnega voditelja kot je predsednik, ki pobegne kot strahopetec z intervjuja z novinarko, ko mu ta začne postavljati zanj neprijetna vprašanja.«