Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Berlusconi iz Saraorcev

Deli na:

Pahor ga ne mara, LDS in Zares sta prestrašeni zaradi vpliva Zorana Jankovića. Če bi se želel Zoran Janković čez dve leti potegovati za premierski položaj, bi moral na državnozborske volitve najverjetneje s svojo listo ali s podporo katere od parlamentarnih strank. Vprašanje je, kolikšno podporo bi našel izven Ljubljane.

Pahor ga ne mara, LDS in Zares sta prestrašeni zaradi vpliva Zorana Jankovića. Če bi se želel Zoran Janković čez dve leti potegovati za premierski položaj, bi moral na državnozborske volitve najverjetneje s svojo listo ali s podporo katere od parlamentarnih strank. Vprašanje je, kolikšno podporo bi našel izven Ljubljane.

Po odmevni zmagi ljubljanskega župana Zorana Jankovića na lokalnih volitvah se znova pojavljajo ugibanja o njegovem morebitnem nastopu na državni ravni. Če se bo čez dve leti potegoval za predsednika vlade s svojo listo ali stranko, bo najbolj ogrozil stranke sedanjega vladnega trojčka, LDS in Zares bi lahko celo spravil iz državnega zbora. Poleg tega se zastavlja vprašanje, koliko bi bil uspešen v drugih slovenskih pokrajinah, v katerih tradicionalno glasujejo drugače kot v Ljubljani.

Zoran Janković je sicer večkrat zavrnil ugibanja, ali se bo čez dve leti pomeril na državnozborskih volitvah, a vendar ne dovolj prepričljivo. Na volilno nedeljo se je denimo novinarki POP TV izmaknil z odgovorom. »Ljubljana je najlepše mesto na svetu in Ljubljančanom sem hvaležen za ta rezultat. Je tudi odgovornost do tega in še enkrat povem – v nobeno stranko ne grem.« Tudi na novinarkino vztrajanje, ali to pomeni, da ne bo šel na parlamentarne volitve, je odgovoril: »Odgovor je, da ne grem v nobeno stranko.«

Vzporednice z Berlusconijem
Ljubljanski župan ni povsem izključil možnosti, da bi se s svojo listo ali stranko udeležil prihodnjih volitev. Tudi njegovo zadne srečanje z ministrom Ivanom Svetlikom in njegova podpora pokojninski reformi, ki jo predlaga minister, kaže na njegovo željo, da bi segel po oblasti v državi. Po naših virih bi se državnozborskih volitev udeležil že pred dvema letoma, a so mu »strategi« na levici, med njimi tudi Gregor Golobič, to odsvetovali. S premierjem Borutom Pahorjem že od vsega začetka niso zadovoljni, čeprav so mu vendarle dovolili, da prevzame vlado, toda zdaj sta njegova kriza vladanja in pomanjkanje avtoritete vse bolj opazni.

Nekateri že odkrito pozivajo Jankovića, naj »reši« državo, denimo Grega Repovž, odgovorni urednik Mladine, ki velja za neuradni bilten krojačev leve politične opcije. Pred dvema mesecema je v uvodniku zaneseno zapisal: »Zoran Janković, predsednik Vlade Republike Slovenije? Zakaj pa ne? Politika mu sama odpira prostor, sam pa ima v tem trenutku najboljše reference …«

Po Repovžu je Janković odgovor na »kalimerovskega« Janšo in »praznega« in »nekompetentnega« Pahorja, primerja ga s sodobnimi evropskimi populisti in daje vzporednico z italijanskim premierjem Silviom Berlusconijem: »Zakaj so (Italijani – op. p.) volili Berlusconija? Iz prav istega razloga, zaradi katerega so Ljubljančani volili Jankovića in zaradi česar bi ga tudi državljani zelo verjetno podprli, če bi se pojavil kot vodja kakšne stranke ali liste: ker imajo te politične elite, njihovih zgodb dovolj. In veliko elementov, ki jih vidimo pri Berlusconiju, je mogoče danes videti pri Jankoviću.«

Z listo ali stranko na volitve
Če bi se Zoran Jankovič res želel udeležiti državnozborskih volitev, bo moral imeti svojo listo ali stranko. Če bo kandidiral z nestrankarsko listo, bo moral v vsaki volilni enoti zbrati po tisoč podpisov volivcev. Ker je volilnih enot osem, bo moral zbrati osemkrat najmanj tisoč podpisov volivcev. To se zdi na prvi pogled zelo težko in zapleteno, toda če bi jih zbral, bi brez problemov nastopil na volitvah s svojimi »nestrankarskimi« kandidati. Po zakonu potrebuje najmanj enega v volilni enoti, skupaj najmanj osem, toda zanj ne bo težko zbrati 88 kandidatov. Listi bo moral dati tudi ime, in če jo bo tudi na državni ravni imenoval po sebi, torej Lista Zorana Jankovića, bo to dajalo videz avtoritarnosti.

VEČ V TISKANI IZDAJI