GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Beovićeva: Potrebovali bi več hitrih testov, a so težave z dobavo

Deli na:
Beovićeva: Potrebovali bi več hitrih testov, a so težave z dobavo

Infektologinja Bojana Beović - Foto: Bobo

Vodja svetovalne skupine za covid-19 Bojana Beović je danes v izjavi za STA opozorila, da bi v Sloveniji potrebovali več hitrih testov na novi koronavirus, kot pa jih je na razpolago. V zdravstvu si po njenih besedah želijo tudi še hitrejše teste, kot pa jih zdaj uporabljajo. Pojasnila je, da je pomanjkanje hitrih testov posledica težav z dobavo.

"Želimo si več hitrih testov in še hitrejših, kot pa jih imamo na razpolago. Bolnike je namreč treba ustrezno razporediti po bolnišničnih sobah, da ne bi prišlo do navzkrižnih infekcij," je dejala Beovićeva. Po njenih besedah je število hitrih testov na novi koronavirus omejeno zaradi težav z dobavo. "Slovenija je majhna država in ni toliko zanimivo tržišče, kar se kaže tudi pri dobavi zdravil," je dodala.

Pri tem je poudarila, da je obravnava bolnika vselej odvisna od njegovega stanja in ne od tega, ali pri njem obstaja suma na covid-19. "Obravnava mora biti pravočasna glede na zdravstveno stanje bolnika, v ustrezni zaščitni opremi," je opozorila. Po njenih besedah zato čakanje na rezultate testa na novi koronavirus nikakor ne sme biti razlog za zamujanje z obravnavo.

Spletni portal 24ur.com namreč poroča o primeru petletnega otroka, ki so ga starši zaradi vnetja rane po poškodbi noge pripeljali na celjsko urgenco. Otroka so kljub bolečinam in visoki vročini, ki je bila posledica sepse, poslali domov, saj da morajo za nadaljnjo obravnavo najprej pridobiti rezultate testa na novi koronavirus, navaja portal.



Dečka so operirali šele po 21 urah, ko je zdravnik ocenil, da je njegovo stanje preresno, da bi še naprej čakali na rezultat testa. V Splošni bolnišnici Celje so v zvezi s tem primerom za 24ur.com tudi pojasnili, da morajo zaradi omejenih dobav število hitrih testov na novi koronavirus omejiti na sedem preiskav dnevno. Hitre teste zato uporabijo le v najnujnejših primerih.

Beovićeva je v izjavi za STA dejala, da ne pozna podrobnosti celjskega primera in ga zato tudi ne more komentirati. "Tudi ne vem, koliko je bil utemeljen sum na covid-19. Pomembno je, da se bolnik obravnava glede na njegovo stanje, in to ne glede na to, ali obstaja sum na covid-19 ali ne. Če obravnava ni urgentna, pa se lahko počaka na rezultat testa," je opozorila.

Dodala je še, da bo v jesenskem času, ko bi se število okužb z novim koronavirusom lahko povečalo, potreba po hitrih testih toliko večja, še posebej v večjih bolnišničnih centrih.