tat, tatvina, trgovina Svet24.si

Otroci in odrasli skupaj kradli: v petek dopoldne ...

toča, uničen pridelek, škoda, Svet24.si

Zadnje neurje s točo bi lahko omilili, a je na ...

grad-poženik Necenzurirano

Bi kupili grad? Prodaja se tudi zaradi bivšega ...

tina gaber robert golob pl Reporter.si

Redek prizor: Robert in Tina, Janez in Urška so ...

navijac-turkinja Ekipa24.si

Huda scena! Slovenski navijač pristopil k turški...

aleš-valič Njena.si

Aleš Valič o odnosu z ženo, vnukih in svojem ...

slovenci katedrala slovenski navijači Ekipa24.si

Sijajni prizori iz Kölna! Slovenci pred mogočno ...

Slovenija

Beneška komisija naj bi potrdila mandata Ribičiča in Wedam Lukićeve

Deli na:

Beneška komisija naj bi po neuradnih informacijah potrdila mandat slovenskih članov komisije Cirila Ribičiča in Dragice Wedam Lukić. To je za STA povedal nekdanji pravosodni minister Aleš Zalar, ki se sklicuje na zanesljiv vir.

Zalar je pred tem na družabnem omrežju Twitter zapisal: "Odločitev beneške komisije je menda hladna prha za vlado in blamaža za državo." Beneška komisija naj bi sicer odločitev uradno objavila v ponedeljek.

Beneška komisija je ta konec tedna obravnavala vprašanje slovenskih članov komisije Ribičiča in Wedam Lukićeve, potem ko je nova slovenska vlada komisijo obvestila, da je razveljavila sklep o njunem imenovanju.

Vlada je konec februarja razveljavila odločitev prejšnje vlade o imenovanju Ribičiča in Wedam Lukićeve za člana in nadomestno članico Beneške komisije za obdobje štirih let, s pojasnilom, da je "pravno neveljavno zaradi nepristojnosti prejšnje vlade v konkretnem primeru".


Ribičič je v odzivu na odločitev nove vlade v imenu obeh članov poudaril, da po pravilih Beneške komisije o razrešitvi njenih članov brez njihovega soglasja odloča komisija, zato bosta počakala na njeno odločitev.

Premier Janez Janša je na to odgovoril, da Ribičič in Wedam Lukićeva nista bila razrešena. "Vlada je samo ugotovila, da je bil sklep, s katerim je prejšnja vlada, ki ni imela polnih pooblastil, izvedla to imenovanje, pač nelegitimen," je dejal.

Tudi po mnenju zunanjega ministra Karla Erjavca gre za problem, ali je vlada, ki je opravljala tekoče posle, prekoračila pooblastila. "Tukaj naj pravniki povedo, ali je ta sklep veljaven ali ni. Mi se kot ministrstvo za zunanje zadeve v to ne spuščamo," je dejal v pogovoru za STA v začetku tedna. "Kar se mene tiče, bosta še naprej člana komisije, če bodo ugotovili, da je konzumirana pravica, ki jo ima vlada," je dodal.

Evropska komisija za demokracijo skozi pravo, bolj znana kot Beneška komisija, je svetovalni organ Sveta Evrope o ustavnih vprašanjih. Ustanovljena je bila maja 1990 in je igrala vodilno vlogo pri sprejemanju ustav, ki temeljijo na standardih evropske ustavne dediščine, sestavljajo pa jo neodvisni strokovnjaki.